fallback

Осем начина, по които войната между Русия и Украйна промени света

Конфликтът повиши цените на храните и на енергията, вдъхна нов живот на НАТО, промени военна доктрина и съживи американското влияние в чужбина

10:55 | 27.02.23 г. 47

Нашествието на Русия в Украйна, което започна преди една година, отприщи глобални последици за енергетиката, икономиката, геополитиката и ролята на американските ръководители. Смята се, че над 300 хил. души са били убити или ранени. Милиони са напуснали домовете си. Войната обедини Запада, промени световната търговия с енергия и показа ограниченията на американската военна промишленост, пише Wall Street Journal.

Войната съживи западния алианс

Около 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО се намира в мозъчна смърт, а президентът Доналд Тръмп заплаши да извади страната си от организацията. Повечето страни членки не спазваха ангажиментите си да увеличат разходите и да възстановят армиите, дори след като Русия взе Крим от Украйна през 2014 г.

Нашествието в Украйна миналата година вдъхна живот на алианса. Страните членки на НАТО обещават и започнаха да заделят милиарди долари за военни разходи. Операциите на алианса по източната му граница нараснаха, а плановете на организацията за сили в бойна готовност се увеличиха десетократно.

Двете най-големи необвързани страни в Западна Европа Финландия и Швеция кандидатстваха за членство, обединявайки повечето от най-богатите страни в Европа в противопоставянето им на Москва. Украйна, Молдова и Грузия също се стремят към членство.

Войните ще се водят различно

Украйна успешно използва тактики от командоси и партизански групи по начини, които фундаментално променят конвенционална военна доктрина. Киев отблъсна сухопътни сили на Москва и потопи бойни кораби с малки маневрени отряди и преносими модерни западни оръжия. Украинските войски преустроиха дронове, за да пускат гранати и да откриват далечни мишени за ракети със сателитно насочване, дарени от Запада.

Украинската армия създаде импровизирана разузнавателна мрежа по модела на софтуера за диспечерите на таксита. В Украйна софтуерът събира данни за локациите на врага от информация на граждани и публикации в руски социални мрежи, хора с добри технологични умения предават информацията минута по минута на близките сили.

Американската индустрия получава подкрепа

Украйна привърши боеприпасите по-бързо от очакваното, показвайки пропуски в снабдяването с боеприпаси на американската армия, наличностите от оборудване, служители и вериги за доставка. Удвояването на броя на противотанковите ракети Javelin или на артилерийските ракетни системи Himars ще отнеме две години и много повече пари.

Пентагонът възложи нови договори на стойност около 3,4 млрд. долара за запълване на наличностите на САЩ и на съюзниците. Армията поиска от Конгреса 500 млн. долара на година за модернизиране на производствените заводи. Белият дом, конгресмените и Пентагонът сега са съсредоточени върху въоръжаването и снабдяването с оръжие на САЩ и на съюзниците им и за бъдещи конфликти, включително за потенциален конфликт с Китай.

Америка съживява влиянието си в чужбина

САЩ възприеха ролята на световен лидер, като смекчиха съмненията за ангажимента им към сигурността на Запада. Те изиграха централна роля за събирането на подкрепа от европейските съюзници за санкциите, контрола върху износа, валутни ограничения и намеси на енергийния пазар, насочени срещу руската икономика.

САЩ предоставиха на Киев милиарди долари повече за оръжие от следващия най-голям донор, Германия. Някои републиканци са скептични за снабдяването на Украйна с оръжия. Но европейски лидери гледат към Конгреса и президента Джо Байдън с очакване те да ръководят усилията на Запада в отбраната на Украйна.

Русия и Китай се сближават все повече

Войната в Украйна затвърждава партньорството на главните стратегически противници на Запада, като задълбочава икономическата зависимост на Москва от Пекин. Сега Китай е значителен купувач на евтин руски газ и петрол, както и път за доставка на стоки, които вече не са директно налични за Русия заради западни санкции. Китай не доставя оръжия на Русия, но я снабдява с т. нар. стоки с двойна употреба за военно приложение. Партньорството им наподобява Студената война.

Този път обаче Пекин е на шофьорското място, неудобна позиция за мнозина в Москва.

Променят се енергийните потоци по света

Западните страни вече не купуват руски петрол, а това е от полза за Персийския залив и американските производители на енергия. Спирането на притока на природен газ от Русия към Европа създава търсене на американски доставки, което превръща Америка в най-големия износител на втечнен природен газ. Производството на Русия намалява, а Москва е все по-зависимо от продажби за Китай и Индия, страни, които се възползват от значителни отстъпки за руския петрол и газ.

Надпреварата за осигуряване на нови източници на петрол ускорява промяната в американската политика към Венецуела, която включва отмяна на някои санкции за увеличаване на добива на суров петрол там. Израел и Ливан се включиха в споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ, което открива пътя за износ на газ от Израел към Европа.

Русия е откъсната финансово от света

Западът откъсна Русия от големи части от световната финансова инфраструктура. САЩ, ЕС и други съюзници замразиха резерви в чуждестранна валута на Русия за около 300 млрд. долара. Те спряха достъпа на руски банки от системата SWIFT, която подкрепя повечето международни трансакции.

Москва работи за създаването на собствени разплащателни системи и възприема други валути за търговия, включително рублата и китайския юан. Goldman Sachs и други големи банки планират да напуснат Русия, която беше изключена и от големи инвестиционни индекси. Санкциите замразиха някои инвестиции на руснаци в чужбина и доведоха до първото спиране на плащанията от страната по чуждестранния ѝ дълг от 1918 г. насам.

Много неща струват повече

Нашествието на Украйна задълбочи глобалната инфлация, като наруши притока на храни и износа на петрол и природен газ. Бенчмарковите цени на газа в Европа нараснаха с 275% веднага след нашествието, но оттогава намаляват. Миналата година цените на потребителските стоки нараснаха с 9,6% в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва 38 богати държави. Това беше най-бързият темп на нарастване от 1988 г. насам.

Цените на зърното достигнаха връхна точка скоро след нашествието, което сви производството на царевица, пшеница и слънчоглед на Украйна. Тези цени намаляха, но все още допринасят за по-високите цени на храните в света.

Цените на бензина в САЩ надхвърлиха 5 долара за галон миналото лято. Сдържането на инфлацията остава най-голямата задача на централните банки и най-голямото притеснение сред инвеститорите, които се готвят за нови повишения на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 27.02.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още