fallback

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31

Когато нареди нахлуването в Украйна, първоначалният план на руският президент Владимир Путин предвиждаше руските сили да превземат Киев само за три дни.

Година по-късно руската армия не е дори близо до спечелването на войната и загуби част от територията, която Путин се опита да анексира миналия септември, пише FT.

Загубите на Русия на бойното поле са огромни и има съмнения дали Москва въобще има капацитет да организира нова мащабна офанзива. Санкциите навредиха на икономиката на Русия и я отрязаха от веригите на доставки, които са от решаващо значение за поддържането на военната машина на Путин.

Въпреки тежкото състояние на руските сили и блатото, в което е затънала руската икономика, Путин не показа индикации, че възнамерява да адаптира целите си или да търси изход от войната. Той настоява, че победата на Русия е „неизбежна“ и нейните „цели ще бъдат изпълнени“, както са заложени.

За да прецени колко дълго Русия може да поддържа военните си усилия, FT проучи четири ключови области, на които Путин разчита: силите на бойното поле, запасите от боеприпаси, икономическите възможности на Кремъл, мнението на обикновените руснаци за войната.

Изводът: военната машина на Путин е подложена на огромен натиск и ще ѝ е трудно да организира решителните нови офанзиви, които руският президент обещава. Русия обаче има ресурсите да продължи да воюва в Украйна още известно време.

Муниции и оръжия

При посещение в оръжеен завод в Сибир през февруари Дмитрий Медведев, бивш вицепрезидент на Путин, коментира, че Русия трябва да построи и модернизира „хиляди танкове“, за да победи Украйна. „Нашият враг молеше за самолети, ракети и танкове“, коментира тогава Медведев, като визира посещенията на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, Обединеното кралство и Европа. „Какво трябва да направим в отговор? Да увеличим производството на всички видове оръжия и военна техника“, допълни той тогава.

Въпреки че тези фабрики работят денонощно, на три смени, отбранителната индустрия е изправена пред трудности да компенсира удивителните загуби на Русия по време на войната. От началото на инвазията Русия е загубила най-малко 4500 бронирани превозни средства, 63 самолета с неподвижни крила, 70 хеликоптера, 150 безпилотни летателни апарата, 12 военноморски кораба и повече от 600 артилерийски системи, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс през декември.

Оценките на Украйна за загубите на Русия са още по-високи, включително 6388 бронирани машини, 2215 артилерийски системи, 294 самолета, 284 хеликоптера и 796 крилати ракети към началото на февруари.

Въпреки че Русия в момента разполага с около 1800 танка и има още 5000 в резерв, много от тях са танкове от съветската епоха, често в лошо състояние, посочва се в доклад на Международния институт за стратегически изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още