IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

На 21 септември Путин обяви мобилизация за призоваване до 300 000 души за фронтовата линия. От началото на годината в руската преса и социалните медии редовно се появяват слухове за втора мобилизация, но анализаторите казват, че е малко вероятно да се стигне до мобилизация в същия мащаб.

Половината от всички наскоро мобилизирани мъже вероятно все още са в процес на обучение, казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в CNA, мозъчен тръст. „Русия може да няма нужда от нова голяма мобилизационна вълна, а вместо това да поддържа мобилизацията тихо, с устойчив темп“, допълва той.

Колко още хора могат да бъдат мобилизирани в бъдеще – това не е ясно. В Русия мъжете във военна възраст (18-50 години) са 30 млн. души. В тази група обаче около 9-10 млн. души имат военен опит заради наборна служба, според изследователя и специалист по демография Игор Ефремов. В общия брой влизат и хората с различни заболявания и увреждания, които не могат да служат.

Руските демографи освен това оценяват, че около половин милион мъже са избягали от страната заради риска да бъдат мобилизирани. Все пак има възможност още няколко милиона души да бъдат мобилизирани, казва Ефремов. „От демографска гледна точка Русия може да продължи да събира хора за фронта дълго време“, допълва той.

Съществуват обаче и други много съществени ограничения, от капацитета на армията да настанява, оборудва, обучава и плаща на нови войници, до желанието на Кремъл да извади мъжете от икономическия живот и да предизвика нови вълни на паника и масова миграция. „Кой ще командва всички тези мобилизирани мъже, в контекста на дефицит на командири от по-ниско ниво, лейтенанти и сержанти?“, пита Лузин. „Кой ще ги храни и облича? С какво ще бъдат въоръжени? Кой ще върши цивилната им работа на тяхно място?“, продължава той.

Икономиката и пазарът на труда в Русия е напрегнат заради ниското ниво на безработица. Изваждането на мъжете от работната сила може да дестабилизира ситуацията и да я влоши много бързо.

Демографът Дмитрий Закотянски казва, че армията теоретично може да наеме до един милион повече мъже, въпреки че това „би внесло голямо финансово и политическо напрежение и би дошло с цената на нова промяна в общественото мнение“.

Руското министерство на отбраната обяви планове в края на миналата година да увеличи размера на армията до 1,5 млн. души, от които 695 000 ще бъдат военнослужещи по договор, които са доброволци, а не наборници. Лузин казва, че тези планове са нереалистични. „Истинската цел е да се осигури огромен военен бюджет“, смята той.

Другото ограничение, пред което е изправено правителството, е влошаващата се демографска картина на Русия. Страната и преди войната беше в демографска криза заради махмурлука от икономическия колапс, последвал разпада на Съветския съюз.

Жените, които раждат днес, са родени през 90-те и началото на XXI век, а това поколение е едно от най-малобройните в страната. Факторите, които влияят на раждаемостта, са твърде много и я влошават допълнително. Независимият статистик Алексей Ракша изчислява, че броят на ражданията ще се свие с 12 до 15 процента през следващата година и половина поради „трудната икономическа ситуация“ и „шокиращите новини“. Ракша добавя: „Това е огромен спад“.

Обществена подкрепа

След като Русия анексира части от четири украински провинции през септември 2022 г., тълпа от 180 000 души се събра на Червения площад за митинг, воден от Путин и редица националистически поп звезди. В края на митинга обаче хората кротко се качиха на автобуси, за да бъдат закарани у дома - знак, че митингът е бил масовка, сценично организирано събитие, при което Кремъл плаща на хора да симулират спонтанен ентусиазъм.

Липсата на еуфория от едно от най-значимите събития във войната показва, че руското общество е на ръба. Въпреки че вътрешните предизвикателства и несъгласия с Путин и войната се смазват методично, демонстративната липса на подкрепа за режима е тежък проблем за Кремъл предвид приближаващите избори през следващата година. Очаква се Путин да се кандидатира за петия си мандат на поста.

Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
Не се ли уморихте да пишете тотални глyпости? По-добре си задайте въпросът - колко дълго още може да воюва нaцистка ykpопия, която вече праща женски батальони в месомелачката !!!! Да бълвате прoстотии ви остана последната утеха, след като вече и слепите виждат, че укро-фронтът се срива и нищо не може да го задържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 7
penkiler1415
преди 1 година
Русия не е готова за продължителна война. Руснаците са робски народ-не са строили капитализъм та да знаят как да се борят за правата си а направо от феодализма в соца(и в двата строя не смееш да гъкнеш) така че ще карат и на паница боб. Ама икономиката им няма да устиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 7
penkiler1415
преди 1 година
До: Shadow1Ако се върнем година назад, Путин вярваше че след два дни ще е в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
До: wartОт тогава профила на работната сила и въоръжените сили са промени колосално. Можеш да почерпиш опит от България. Огромната част от поделенията бяха затворени като по границата всичко е затворено на 100%. ВПК получава огромна част от парите си (до скоро) за утилизиране на стари боеприпаси. За мен лично също са глупости това, че могат да свършат снарядите и ракетите. Паричките обаче могат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Когато съществуваше Варшавският пакт цялата Съветска промишленост и отчасти Източните Соц. страни бяха способни да произвежда в същото време и военна продукция така бяха предвидени в случай на война докато НАТО беше способна (3) три седмици да воюва след което ще се използва ядреният си потенциал. Така ,че само *** може да каже ,че Русия няма ракети , снаряди и боеприпаси, че са свършили. Начинът на мислене е въвсем различен както и подходът на мислене. Не само от Европа но и от Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
xapoznai
преди 1 година
Ръста в икономиката идва от високото ниво на държавните разходите (за войната) и ниската безработица, но това е само докато има парички. Тези разходи не са свързани с инвестиции. А само за януари дефицита е 25млрд и всички резерви и пенсионни фондове биха стигнали до края на годината. А като свършат паричките сещайте се какво ще стане с икономиката. Подсказвам - нивото на разходите ще падне защото няма парички и какво става с икономическата активност като няма парички - България 2009г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 30
corner
преди 1 година
Ако западните икономики бяха подложени на 1/2 от санкциите на които е подложена РФ в момента щяха да са аут . Не го казвам защото икономиката на РФ се управлява в пъти по- добре от западните / в условия на минимален дълг , експортен превес , мобилизиране на отрасли за заместване , военна индустрия ... /. Въпросът е че западните страни не могат да поддържат война , не могат да си го позволят , но го правят . По тази логика и РФ може да издържи 10 тилетия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 32
Shadow1
преди 1 година
Икономиката на Русия е учудващо здрава въпреки най-добрите усилия на общо взето целия свят. Това е нещо което авторката на статията не е успяла да осъзнае или отказва да го признае, което прави статията безполезна понеже и другата информация ще е безсмислена или пристрастна. Ако се върнем назад една година, никой нито не очакваше, че ще се свие толкова малко БВП на Русия за една година, дори аз, експерти казваха поне 8%, а из коментарите се пишеше за 30-50...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 24
danchomentata
преди 1 година
До последното зърно ориз на западния фронт в США. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Transsib_international.svg/800px-Transsib_international.svg.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 42
baba_meca
преди 1 година
До: xapoznai За руснаците не знам, но тук в България се усети- цени на горива, храни.. всичко, а още не сме влезли във войната, за което ни готвят всички партии, медии, политици... дори украинци ни водят тук да правят митинги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още