fallback

Съюзник на Путин иска конфискуване на имотите на избягали в чужбина критици на войната

Руски граждани не бива да бъдат третирани като врагове, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

19:20 | 13.01.23 г. 9

Председателят на долната камара на руския парламент, който е приближен до президента Владимир Путин, предложи в петък да се конфискуват имотите на руснаци, които са напуснали страната и „обиждат“ държавата и въоръжените ѝ сили от чужбина, пише Ройтерс.

Предложението на Вячеслав Володин е явно насочено срещу опозиционни фигури, много от които вече бяха обявени за „чуждестранни агенти“. Те осъждат войната в Украйна, след като избягаха от страната, за да предотвратят арест.

„В последно време някои от нашите съграждани считат, че е възможно да обиждат Русия, нейните жители, войници и офицери и открито да подкрепят злодеи, нацисти и убийци“, заяви Володин, последните са думите, използвани от Москва, за силите, с които твърди, че воюва в Украйна.

„Целта им е ясна – да се подмазват и да запазят благосъстоянието си в чужбина“, написа Володин в канала си в Телеграм.

Той заяви, че съществуващите законови мерки за борба с екстремизма, „реабилитирането на нацизма“ или дискредитирането на въоръжените сили, което вече се наказва в Русия с глоба и затвор, не са достатъчни за справяне с „подлеците“ в чужбина.

„Докато са в чужбина, те отдават имот под наем и продължават да получават плащания за сметка на руските граждани. В същото време си позволяват публично да бълват мръсотии за Русия, да обиждат нашите войници и офицери. Чувстват, че са безнаказани, смятат, че правосъдието не може да ги застигне“, добави Володин.

Той обаче уточни, че е необходимо актуализиране на Наказателния кодекс с клауза за конфискуване на имотите на такива хора като компенсация за причинените от тях щети. Не е ясно дали подобна мярка може да бъде внесена в парламента и кога.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира предпазливо на предложенията на Володин, като заяви, че това е „много сложен въпрос“ и че руски граждани не бива да бъдат третирани като врагове.

„Враговете са си врагове и трябва да се борим с тях, но всички останали са наши граждани и те трябва да останат такива“, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

58-годишният Володин е председател на долната камара на парламента, Държавната дума, от 2016 г., а преди това заемаше висок пост в президентската администрация.

Като член на Съвета за сигурност на Путин той има редовен достъп до президента. Като председател на Думата се грижи ключовите политики на Кремъл да преминават ефективно през законодателния орган, включително закони за наказване на критиките към войната, за поставяне на икономиката във военно положение и за анексирането на окупирани области на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 13.01.23 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още