fallback

Запорожката АЕЦ отново е под обстрел, Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките

Играете си с огъня, предупреди Международната агенция за атомна енергия

16:46 | 20.11.22 г. 10

Запорожката АЕЦ в Украйна, която е под руски контрол, е била подложена на обстрел в неделя, който предизвика осъждане от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), според която тези нападения създават опасност от  голяма ядрена катастрофа, предава Ройтерс.

Над десет снаряда са изстреляни срещу най-голямата атомна централа в Европа в събота вечер и в неделя, съобщи МААЕ. Москва и Киев се обвиниха взаимно за обстрела на централата.

„Новините от екипа ни вчера и тази сутрин са крайно обезпокоителни“, коментира Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, чийто екип на място е съобщил, че някои от сградите, системите и оборудването в централата са били повредени.

„Експлозии са станали в голямата атомна централа, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад тях, това трябва да спре незабавно. И съм казвал много пъти преди – играете си с огъня!“, допълни Гроси.

Многократният обстрел на централата в Южна Украйна, която Русия овладя малко след началото на нашествието си през февруари, предизвика опасения от тежък инцидент само на 500 км от мястото на най-голямата ядрена катастрофа в света в Чернобил през 1986 г.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за нападенията срещу централата, това се случи и в неделя.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла снаряди срещу електропроводи, захранващи централата, а ТАСС информира, позовавайки се на представител на руския ядрен оператор „Росенергоатом“, че са регистрирани попадения близо до площадка за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и на сграда за съхранение на свежо ядрено гориво.

„Те обстрелваха не само вчера, но и днес. Те обстрелват в момента“, заяви Ренат Карчаа, съветник на главния изпълнителен директор на „Росенергоатом“, и добави, че всяка артилерийска атака срещу централата създава риск за ядрената безопасност.

Карчаа уточни, че след нападенията не е засечено изтичане на радиация, съобщава ТАСС.

Украинската компания за ядрена енергия „Енергоатом“ обвини руската армия, че е обстрелвала централата и допълни, че най-малко 12 снаряда са засегнали инфраструктурата ѝ.

Тя допълни, че Русия е атакувала инфраструктурата, необходима за рестартиране на части от централата в опит да ограничи още повече електроснабдяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 20.11.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още