fallback

Москва кани Киев на преговори без условия, очаква само "добра воля"

Двете страни ще трябва да разговарят за продължаването на споразумението за износ на украинското зърно

08:23 | 09.11.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия предлага възобновяване на преговорите с Украйна без предварителни условия, коментира руският зам.-министър на външните работи Андрея Руденко, цитиран от ТАСС. "От наша страна никакви други условия няма, освен основното - Украйна да прояви добра воля", каза той.  

Според него Русия винаги е била готова на преговори, а Украйна, от своя страна, е забранила разговори с Москва. Доскоро руските власти не допускаха друго, освен приемането на техните условия от страна на Киев.

Украинските власти действително приеха указ, който забранява воденето на преговори с руския президент Володимир Путин. Това стана, след като руският държавен глава подписа указа за присъединяване на четири окупирани украински области  - Донецка, Луганска, както и части от Херсонска и Запорожка обалст. Киев нееднократно предупреди, че преговорите ще бъдат блокирани, ако Москва анексира украинска територия.

Сега Украйна на няколко пъти, на различно ниво, включително и президентът Володимир Зеленски, потвърди своята готовност за разговори, но на свой ред има условия - прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войски от територията на страната (в границите през 1991 година), а темите на преговорите трябва да бъдат насочени към репарации от Русия, как двете съседни държави да продължат да живеят заедно и гаранции, че конфликтът няма да се повтори.

Мирни преговори между двете воюващи страни е широко дискутирана тема. В Украйна са категорични, че желанието на Кремъл е да осигури "оперативна пауза", за да може да възстанови загубите си и да продължи своето настъпление. Украйна в момента е в контраофанзива, освобождавайки 37% от окупираната от 24 февруари насам територия.

Анализите на Института за изучаване на войната (ISW) също не показват желание на Русия да преустанови военните действия - напротив. Държавната иранска медия "Нур" съобщи, че на 8 ноември в Техеран е бил секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Военните анализатори коментират, че посещението на толкова високопоставен руски чиновник е анонсирано по-скоро като сигнал към външната публика, не за иранците. Иран доставя бойни дронове на Русия, с чиято помощ се извършват масовите обстрели, започнали от руските военни в началото на октомври.

Наблюдатели смятат, че Русия преговаря и за балистични ракети, тъй като започна да изчерпва своите резерви.

Медийни публикации сочат, че Вашингтон настоява двамата президенти Путин и Зеленски да се срещнат - очакванията са това да стане на срещата на Г-20 в Индонезия, която започва на 15 ноември. Но според други позицията на САЩ остава без промяна - само Киев решава кога и как да преговаря и помощта за Украйна няма да бъде спряна, ако няма поне опит за разговори между двете воюващи страни.

Преговори за зърнената сделка

Дори и президентите да не се срещнат, Украйна и Русия ще преговарят за удължаване на споразумението за износ на украински зърнени храни през пристанищата в Черно море. Украинският зам.-министър на инфраструктурата Юрий Васков коментира пред Ройтерс, че Киев ще поиска включването на още пристанища в споразумението (в Николаевска област) и разширяване на стоките, които могат да бъдат изнесени през коридорите.

Украинският зам.-министър се оплака и от бавните процедури по проверки на корабите, влизащи или излизащи от зоната. В началото на ноември Русия напусна споразумението за няколко дни, което обаче не спря износа. Тогава проверките, извършени от ООН и Турция, които са гаранти по споразумението, бяха ускорени - до 40 кораба на ден. След завръщането на Русия в програмата, темпото отново се забавя до 12 на ден.

В споразумението за износа на украинска аграрна продукция сега участват три пристанища - Одеса, Черноморск и Пивденый (Южни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 09.11.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още