fallback

ЕС няма да признава руски документи за пътуване, издадени в окупираните територии на Украйна и Грузия

Предстоят преговори между председателството на Съвета на ЕС и ЕП за приемането на официално решение

13:14 | 12.10.22 г. 1

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз са постигнали съгласие по мандат за преговори с Европейския парламент (ЕП), свързан с решение за неприемане на руски документи за пътуване, издадени в Украйна и Грузия.

Това решение е отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна и практиката на Русия да издава руски международни паспорти на жителите на окупираните региони, съобщават от Съвета на ЕС.

То следва и едностранното решение на Русия да признае независимостта на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия през 2008 г.

Руските документи за пътуване, издадени в окупирани от Русия региони в Украйна или в отцепнически територии в Грузия, или на лица, пребиваващи в тези региони, няма да бъдат приемани като валидни документи за пътуване с цел получаване на виза или преминаване на границите на Шенгенското пространство.

"С незаконното анексиране на украински региони Русия отново показа грубо незачитане на основания на правила международен ред. Никога няма да признаем нарушаването на основните права на Украйна и Грузия на независимост, суверенитет и териториална цялост. ЕС е решителен и единен с двете държави и техните народи", коментира Вит Ракушан, министър на вътрешните работи на Чехия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Руските документи за пътуване, издадени в тези региони, вече не се признават или са в процес на непризнаване от държавите членки на ЕС. Настоящото решение има за цел да установи общ подход и да гарантира правилното функциониране на външните граници и общите визови политики, както и сигурността на страните в блока, посочва се в съобщението.

В него се припомня, че след незаконното анексиране на Кримския полуостров през март 2014 г. Русия издава руски международни паспорти на жителите на Крим. Тази практика е разширена до неконтролираните от правителството Донецка и Луганска област през април 2019 г., последвани от окупираните региони Херсон и Запорожие през юли 2022 г.

Систематичното издаване на руски паспорти в тези окупирани региони представлява допълнително нарушение на международното право и на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, посочват от Съвета на ЕС.

В отговор на анексирането на Крим от Русия и войната на Русия срещу Украйна бяха въведени редица индивидуални и икономически санкции. ЕС спря напълно и прилагането на Споразумението за визови облекчения между ЕС и Русия, припомня се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 12.10.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още