fallback

НАТО планира да засили защитата на критичната инфраструктура

Атака срещу ритична за военния съюз инфраструктура ще предизвика "обединен и решителен отговор", коментира генералният секретар на алианса

18:59 | 11.10.22 г.

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще обсъждат засилване на защитата на критичната инфраструктура заради саботажа на газопровода „Северен поток“. Това обяви на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Разговорите ще се проведат в периода 12-13 октомври, по време на двудневната среща на министрите в Брюксел, допълни Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Всяка атака срещу критична за военния съюз инфраструктура ще предизвика "обединен и решителен отговор", коментира още Столтенберг пред медиите.

Що се отнася до завоалираните заплахи за използване на ядрени оръжия от руския президент Владимир Путин, Столтенберг коментира, че НАТО следи отблизо руските ядрени сили и не забелязва промени в позицията им. Въпреки това обаче алиансът остава бдителен и ще проведе традиционното си собствено учение за ядрена готовност следващата седмица.

„Сега е подходящият момент да бъдем твърди и да сме ясни, че НАТО ще защитава всички съюзници. Бихме изпратили погрешен сигнал, ако сега внезапно отменим рутинно, отдавна планирано учение поради войната в Украйна“, допълни Столтенберг.

Той има предвид годишното учение "Steadfast Noon", в което военновъздушните сили на НАТО практикуват използването на американски ядрени бомби, базирани в Европа, с тренировъчни полети и без бойни оръжия.

„Това е учение, за да се гарантира, че нашето ядрено възпиране остава безопасно, сигурно и ефективно“, каза още генералният секретар на НАТО на пресконференцията.

НАТО вече удвои присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, поддържани от самолети и подводни дейности.

За руските въздушни удари в Украйна вчера, 10 октомври, Йенс Столтенберг коментира, че са „признак на слабост“, защото „Русия губи на бойното поле“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 11.10.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още