fallback

След срещата на Г-20: Няма признаци Москва да е готова за преговори с Киев

Русия предизвиква глобална продоволствена криза, смята държавният секретар на САЩ

14:27 | 09.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вашонгтон не вижда "никакви признаци" Русия да е готова да преговаря с Украйна, стана ясно по време на срещата на Г-20, което се провежда в Индонезия, пише БГНЕС.

По време на разговорите Москва бе подложена на порой от критики заради инвазията си в Украйна.

Още в петък стана ясно, че външният министър на Русия Сергей Лавров е напуснал срещата по-рано, след като САЩ и нейните съюзници открито осъдиха нападението на Москва.

„Не видяхме никакви признаци, че Русия е готова да се ангажира със смислена дипломация“, коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Малко по-рано през деня стана ясно, че САЩ не вярват на думите на Китай за неутралност във войната.

Според Блинкен е трудно да си "неутрален" в конфликт, в който има ясен агресор, но дори да е възможно, той не вярва, че "Китай действа по начин, който е неутрален".

По думите му китйската подкрепа на руската война в Украйна усложнява взаимоотношенията между САЩ и Китай в момент, в който в тях вече има разногласия и вражда по много други теми.

Срещата на Г-20 в Индонезия се състоя на фона на ожесточени сражения в Украйна, но и на фона на най-засиленото напрежение между Москва и западните нации от десетилетия насам.

Блинкен отхвърли директна среща с Лавров и вместо това обвини Русия, че предизвиква глобална продоволствена криза, като настоя Москва да разреши доставките на зърно от опустошената от война Украйна.

По-рано Лавров каза пред репортери, че няма да "тича" след Вашингтон за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още