fallback

Украйна призова големите централни банки да забранят трансакциите с руски рубли

Забраната ще осуети плановете на Москва да премине към плащания в националната й валута, заяви гуверньорът на Украинската централна банка Кирило Шевченко

15:44 | 01.04.22 г. 2

Гуверньорът на Украинската централна банка Кирило Шевченко призова централните банки на Европейсия съюз (ЕС), САЩ, Япония и Великобритания да забранят трансакциите в руски или беларуски рубли, съобщи Ройтерс.

"Забраната за разплащания в руски рубли ще направи възможно осуетяването на плановете на страната агресор да премине към плащания в националната й валута", написа управителят на Украинската централна банка в изявление.

В реч, излъчена по телевизията, руският президент Владимир Путин заяви вчера, че Русия ще спре доставките на природен газ за купувачи от "неприятелски" държави, ако те не преминат към разплащания в рубли от 1 април. Западните компании и правителства отхвърлиха този ход като нарушение на съществуващите договори, които са определени в евро или долари. 

По-рано днес стана ясно, че Руската централна банка смекчава ограниченията за преводи на чуждестранни средства за физически лица за период от шест месеца. Руският регулатор посочи, че с мерките се повишава лимитът за средства, които могат да бъдат преведени в чужбина, но не се отнасят за резиденти и нерезиденти от страни, наложили санкции срещу Русия заради инвазията.

Междувременно войната в Украйна е в своя втори месец, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари. Въоръжените сили на Украйна се опитват да използват усилията на Москва да се прегрупира, за да настъпят срещу руските военни части около Киев.

След като тази седмица си върнаха град Ирпин на северозапад от Киев, украинските сили сега водят тежки боеве в съседните градове Буча и Хостомел, съобщиха официални лица. В Черниговската област, северно от столицата, украинските сили си върнаха две села и се стремят към по-нататъшни успехи.

Тази сутрин два хеликоптера на украинските военновъздушни сили удариха петролен резервоар в нефтобаза в руския град Белгород. В резултат на нанесения удар е избухнал пожар, при който са пострадали двама работници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още