fallback

Уаел Крейш за депозитите на прага на еврозоната и най-старата банка в новата ни история

Балансът е важен в живота и бизнеса, за да преминем през изпитанията с нашите партньори, казва директорът на „Трежъри“ на най-старата частна банка у нас

09:16 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Какъв е новият дигитален канал за подаване на поръчки за търговия на българския и международния пазар? Защо най-старата частна банка у нас предлага регистрационно агентство? Предпочитат ли инвеститорите европейски дългови инструменти - отговорите може да разберете от разговора на Investor.bg с Уаел Крейш, директор „Трежъри“ на „Тексим Банк“.

– Г-н Крейш, как се отразява на инвеститорите повишението на лихвите и какви са настроенията на пазара при очакванията Европейската централна банка да понижи лихвените проценти през юни, а Федералният резерв - най-рано през септември?

– Съвсем закономерно, във фокуса на инвеститорите e поведението ЕЦБ и Фед. Поне на този етап, във връзка с поддържане на финансова стабилност в еврозоната се очаква ЕЦБ да предприеме намаляване на лихвените проценти от настоящите високи нива още през юни, но остава отворен въпросът за размера и честотата на последващите евентуални намаления на лихвените нива през годината. Изказването на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, че решенията, които взема централната банка, зависят от икономическите показатели, а не от политиката на Фед, са сигнал, че най-вероятно ЕЦБ ще следва своя собствена политика и е възможно да предприеме действия по намаляване на лихвените проценти още през юни.

По време на последната пресконференция стана ясно, че някои от членовете на управителния съвет дори считат, че вече е настъпило време за разхлабване на паричната политика. Тези очаквания, естествено водят до повишен интерес от страна на инвеститорите, които бързат да фиксират по-висока доходност в европейски дългови инструменти и по-специално в европейския държавен дълг при сегашните по-високи нива на лихвите, съответно очакват, че биха реализирали и печалба от покачването на цената им в бъдеще. Доколко това ще се случи, естествено тепърва предстои да видим.

От друга страна, нещата при Фед въобще не са толкова ясни, поне на този етап. Последните анализи са по-скоро скептични за евентуално намаление на лихвите тази година. Нагласите са по-скоро лихвите да се задържат на високи нива за по-дълъг период от време. Ако въобще има намаление на лихвите тази година, едва ли ще е по-рано от ноември. Друга част от инвеститорите залагат дори на евентуално увеличение на лихвите предвид икономическите данни и коментари от Фед, но това е малко вероятно. Нека не забравяме, че там предстоят и избори за президент на САЩ.

Очакванията за по-високи лихви за по-дълго време от страна на Фед логично следват последните икономически данни, които показаха, че инфлацията отново се е повишила, до голяма степен поради по-скъпите горива, а американската икономика е нараснала по-бавно през първото тримесечие на годината, отколкото се очакваше.

Като цяло, очакванията и настроенията са достатъчно противоречиви, но бих казал, че едно обстоятелство може да бъде очертано като сигурно и то е, че политиката на Фед не оказва влияние на икономическите процеси само в САЩ, а дава отражение в целия свят, в това число и в Европа. С оглед на това, със сигурност мога да кажа, че ЕЦБ ще следи тези процеси предвид, че един прекомерен дисбаланс в лихвената политика между Фед и ЕЦБ оказва влияние и върху обменния курс на еврото спрямо долара, а това безспорно може да окаже влияние и при вземането на решения от страна на ЕЦБ, както по отношение на честотата на намаляване на лихвените проценти, така и  относно самия размер на намалението.

– Банковите услуги в България се насочват към финансови продукти, които ще улеснят процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната. Какво предлага Тексим Банк на клиентите си, за да направи еврото по-достъпно?

– От 1 април вече предлагаме два нови депозитни продукта в лева и евро, а именно ТЕКСИМ ЕВРО ФИКС и ТЕКСИМ ТЕМПО. Това са 6- и 12-месечни депозити с лихви от 1% за 6-месечните ни и 1,30% за 12-месечните ни депозити в лева и евро. Това, което отличава тези продукти от другите на пазара е, че всеки клиент, настоящ или нов, който желае да си открие депозит от тях, може да направи това на фиксирания от БНБ курс на еврото спрямо лева, а именно 1.95583, без значение от сумата, посоката и интензитета на довнасяне по депозита.

Основният позитив при този вид депозити се състои в обстоятелството, че довнасянето е разрешено, без това да нарушава натрупаната до момента лихва по депозита. С други думи, колкото повече спестявате, толкова повече печелите без да дължите такси, превалутирате, без да губите от курсови разлики, няма курс купува и курс продава, тъй като продуктите предвиждат прилагане  на фиксинга за евро/лев на БНБ и точка. С тези два нови депозитни продукта предоставяме не само уникална възможност на клиентите да се възползват от фиксирания курс на еврото спрямо лева, установен от централната банка, но това осигурява сигурност и спокойствие за спестяванията и финансовите операции на нашите клиенти без допълнителни такси и комисиони, улеснява прехвърлянето при възможно най-ниски разходи за клиента, без значение, кога и как ще приемем еврото като национална валута.

Бих искал да използвам възможността и да добавя, че в „Тексим Банк“ работим усилено по разработването на нови продукти, които да ни отличават от останалите банки. Стремежът ни е да осигурим предоставянето на услуги, които да са една крачка напред в бъдещето. Така ще  дадем възможност на нашите настоящи и бъдещи клиенти да се ползват от предимства, които останалите банки не предлагат, при ниски или никакви разходи за тях, гарантирайки си сигурност сега, не утре, не когато влезем в еврозоната, а още днес.

Лихвената ни политика по привлечените средства и кредитите е много балансирана и устойчива. Историята на различни кризи назад във времето е доказала, че балансът е много важен, както в живота, така и в бизнеса, за да можем да минем през изпитанията на времето стабилно и устойчиво заедно с нашите клиенти, които лично аз предпочитам да наричам партньори.

– Банковите регулации се увеличават заради ръста на жилищните кредити. Къде виждате предизвикателства пред банките в стремежа да ги спазват и да отговарят на интересите на клиентите за финансиране?

– Безспорно, силният ръст на ипотечните кредити към края на миналата година допринесе за повишаване на задлъжнялостта на домакинствата и увеличаване на сделките на имотния пазар. Но, не само те бяха причината БНБ да реагира. Изминалата 2023 г. премина под знака на усилия за овладяване на инфлацията и успокояване на финансовите пазари като цяло чрез прилагане на по-рестриктивна парична политика. Основно, мерките бяха насочени към ограничаване кредитната експанзия, а оттам и на потреблението. В България кредитната активност остана висока в условията на нарастване на привлечените средства в банките, бавно и слабо пренасяне на глобалния процес на повишаване на лихвените проценти към лихвените проценти по депозитите и кредитите при стабилна капиталова позиция на банките. Очаквано, БНБ реагира, като повиши от 10% на 12% задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства, изтегляйки ликвидност с цел да ограничи по този начин възможностите за кредитиране. В допълнение, с цел да съхрани стабилността на банковата система, централната банка повиши и нивото на антицикличния капиталов буфер до 2% през 2023 г. За стабилната капиталова позиция на банките допринася и поддържането на буфера за системен риск на ниво от 3%.

На този фон, предходната 2023 г. бе поредната силна година за банковата система у нас. Според Европейския банков орган, банковата ни система е сред най-добре капитализираните в ЕС.  По отношение на предизвикателствата пред банковата система през тази година мога да добавя, че предвид ръста на кредитирането за първото тримесечие, е вероятно БНБ да прибегне и до прилагане на допълнителни мaĸpoпpyдeнциaлни мерки, както каза преди време управителят на БНБ. На този фон, банките се стремят да отговорят на търсенето, като в същото време да запазят и увеличат пазарния си дял, чрез финансиране на устойчиви проекти.

– Една от силните страни на „Тексим Банк“ е инвестиционно посредничество при сделки с финансови инструменти на местни и чуждестранни пазари.

– Точно така е – това е едно от бизнес звената, с които в „Тексим Банк“ много се гордеем. В последните години в банката направихме много, за да надградим и структурираме посредника, така че да дадем възможност на нашите клиенти, или по-скоро партньори, да търгуват на глобалните пазари. Смея да твърдя, че в банковия сектор, след големите три банки, вероятно ние сме с най-много активни клиенти, които търгуват през нас, както на местния, така и на международните пазари.

Таксите и комисионите, които предлагаме в „Тексим Банк“, са изключително конкурентни, а нашите специалисти са много добре подготвени във всяко едно отношение. За банката балансът във всяко едно отношение наистина е много важен. Очевидно, това е така и за нашите партньори.

Към момента, много активно работим и по дигитален канал за подаване на поръчки, който ще улесни много нашите клиенти и ще допринесе за по-доброто им обслужване. Клиентската ни база е изключително разнообразна. Имаме непрофесионални клиенти, професионални клиенти, а и т.нар.“ приемливи насрещни страни“. Чрез нас търгуват физически лица, различни юридически лица, застрахователни компании и мога още да изброявам. На всички тях искам да благодаря за оказаното доверие и да пожелая много изгодни и печеливши инвестиции.

Ние наистина заедно и устойчиво вървим напред и растем с нашите партньори в инвестиционния посредник на „Тексим Банк“, като се стремим да отговаряме в максимална степен на желанията им за търговия на различни пазари. Истината е, че постоянно се стремим да отговорим на търсенето и желанията от страна на нашите клиенти и по този начин взаимно си помагаме.

Искам да добавя, че сме и маркет-мейкър на две компании, които се търгуват на Българска фондова борса, където сме не по-малко активни. На практика, това означава, че осигуряваме ликвидност в търговията на тези две позиции.

Това, което е по специфично и се предлага от много малък брой банки, една от които сме ние, е т.нар. регистрационно агентство. Тази услуга включва сделки с финансови инструменти, предварително сключени пряко между страните, прехвърляне на безналични финансови инструменти (регистрирани в Централен депозитар) при дарение и наследяване, промяна на данни за притежателите на безналични финансови инструменти, поправка на сгрешени данни,  искане за състояние на портфейл (към Централен депозитар), издаване на дубликати от удостоверителни документи и други. Това са услуги, които са не толкова печеливши, а в същото време са много времеемки, което най-вероятно е и причината да не се предлагат като специфична услуга от голям брой банки.

Ние много държим да предлагаме една качествена и комплексна услуга на много високо ниво, предоставяйки персонално обслужване, каквото няма да намерите на друго място.

Снимка: Тексим Банк

– „Тексим Банк“ е най-старата частна банка от сега действащите банки в България и винаги е предлагала специално разработени банкови продукти и финансови решения, насочени към специфичните потребности на клиента, свързани с неговия бизнес или лично финансово състояние. Може ли да дадете примери как помагате на предприемачите да бъдат в крак с проектите си според изискванията на времето?

– Да, „Тексим Банк“ е най-старата българска банка, която благодарение на балансираната си политика във всяко едно отношение, както и на стремежа си да отговори на индивидуалните потребности на клиентите си, е успяла да устои във времето на различните кризи и предизвикателства. Винаги сме готови да структурираме индивидуални, бих казал по мярка на клиента, продукти, базирани на едни взаимноизгодни условия и взаимоотношения, които да помогнат на нашите партньори да бъдат по-успешни. Ние ясно съзнаваме, че само заедно с нашите партньори можем да сме по-успешни и устойчиви във времето и да се справим с предизвикателствата.

Както отбелязахте „Тексим Банк“ е банка с история, при това най-дългата и успешна история от всички български банки. Но това е така, защото не почиваме на лаврите си, а винаги гледаме и в бъдещето, като се стремим да предложим на клиентите нови напредничави продукти, които да им помогнат да бъда по-успешни в бизнеса, в ежедневието.

Изцяло променихме дигиталната си визия, имаме нов интернет сайт, заедно с обновено интернет и мобилно банкиране. На значителен успех се радва и изцяло дигиталното кандидатстване за потребителски кредит, като клиентите могат да се възползват от онлайн кредит до 30 хил. лева с много изгодна лихва, без поръчители или изискване за превод на заплата, без такси за кандидатстване и одобрение, без такса за откриване и обслужване на банкова сметка и безплатно мобилно банкиране. Кандидатстването и подписването на договор за кредит е изключително лесно, всичко се осъществява изцяло дистанционно, без необходимост от посещение в офис на банката. Стремим се нашите услуги да са максимално лесни и удобни за ползване от клиентите, непрекъснато работим усилено по тяхното оптимизиране и  дигитализиране, за да можем да отговорим на предизвикателствата на времето и нагласите на  нашите клиенти, да намалим времето и разходите им за банкиране, за да разполагат с повече време и да могат да се фокусират върху по-важните за тях неща, да бъдат по-успешни, защото ясно осъзнаваме, че само заедно можем да вървим устойчиво напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 21.05.24 г.
Още от Интервюта виж още