fallback

Ericsson вижда признаци на възстановяване на търсенето

Компанията представи отчет за последното тримесечие над очакванията

15:00 | 15.10.24 г.

Шведската Ericsson заяви във вторник, че пазарът на телекомуникационно оборудване показва признаци на подобрение, след като отчете основна печалба и продажби за третото тримесечие над очакванията, подкрепени от възстановяване на търсенето на 5G оборудване в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията скочиха с 9% в ранната търговия, достигайки най-високото си ценово ниво от април 2022 г.

Спадът в търсенето от северноамериканските мобилни оператори през последните две години удариха компании като Ericsson и Nokia, които трябваше да се пренасочат за растеж към развиващите се пазари като Индия, често на цената на по-ниска печалба.

„Виждаме признаци, че общият пазар в се стабилизира, като Северна Америка – пазар на ранно внедряване, се завръща към растеж“, казва главният изпълнителен директор на Ericsson Бьорйе Екхолм в изявление.

Нетните продажби са се свили с 4% до 61,8 млрд. крони (5,92 млрд. долара), но все пак са над оценките за 61,6 млрд. крони.

„Органичният ръст на нетните продажби се забавя „само“ до 1% на годишна база, което е значително подобрение в сравнение със спад от 7% през второто тримесечие“, коментира анализаторът на Danske Bank Credit Research Мадс Линдегаард Розендал.

Продажбите в Северна Америка са скочили с 50% до 20,4 млрд. крони.

„Северна Америка се възстановява от много ниските нива, като третото тримесечие на миналата година бе най-слабото ни, затова растежът в процентни пунктове стана много голям, но тримесечието ни също е много силно“, заяви финансовият директор Ланс Сандстрьом в интервю.

Една от причините за ръста в Северна Америка е увеличаването на продажбите за AT&T след петгодишната сделка за 14 млрд. долара през миналата година.

„Това оказва влияние... виждаме, че и други клиенти продължават да инвестират и да подкрепят растежа в Северна Америка“, каза Сандстрьом. „Що се отнася до другите пазари, Европа е без промяна, а останалите бележат спад, така че все още се намираме на предизвикателен пазар.“

Продажбите в Европа и Латинска Америка са намалели с 2%, а на останалите пазари спадът е двуцифрен.

Индия, която беше светъл лъч през миналата година, се забавя значително. Компанията обаче вече е получила нови договори там от Vodafone Idea и Bharti Airtel.

Промените в географския микс доведоха до скок на коригирания брутен марж до 46,3% от 39,2% година по-рано.

Коригираната основна печалба на Ericsson, без обезценките, възлиза на 7,33 млрд. крони в сравнение с 3,9 млрд. крони, отчетени година по-рано, и надминава средната прогноза от 5,75 млрд. крони, направена в анкета на LSEG сред анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 15.10.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още