fallback

ЕК одобри с условия сделката за покупка на активи на собственика на Yettel

Независим синдик ще следи дали арабският телеком e& ще изпълнява ангажиментите, поети пред Брюксел

13:55 | 24.09.24 г.

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че одобрява след редица изисквания сделката за покупката на активите на чешката PPF Telecom Group, която е собственик на Yettel и чрез нея присъства на пазара в Чехия, България, Унгария и Сърбия, както и на O2, оперираща на пазара в Словакия. Компанията има около 10 млн. абоната.

Купувач на компанията е операторът на телекомуникационни мрежи от Обединените арабски емирства (ОАЕ) e& (Emirates Telecommunications Group Company), която е под контрола на държавния инвестиционен фонд на емирствата. Съответно и сделката попадна под текстовете на регулацията за чуждестранното субсидиране в ЕС.

От Брюксел съобщиха през юни, че ще извършат по-внимателна проверка на обявеното през август 2023 година придобиване, за да получат информация относно евентуални заплахи за конкуренцията на пазара за телекомуникационни услуги. E&, която преди беше позната като Etisalat, купи бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия за сумата от 2,2 млрд. евро. Сделката вече има "зелена светлина" от местните антимополни регулатори.

Анализите са показали, че купувачът получава неограничена държавна подкрепа под формата на заеми, гаранции, грантове и други инструменти. Самата компания обаче има достатъчно средства, за да финализира финансово сделката, без да се нуждае от държавни гаранции и подкрепа.

В Брюксел имат опасения, че неограниченото държавно субсидиране може да наруши равновесието на пазара след сключване на сделката и в отговор инвеститорът е отбелязал, че няма да се отклонява от предвиденото в Закона за фалитите в ОАЕ, което реално прекратява неограниченото субсидиране. E& и инвестиционният фонд също така се ангажират да не финансират дейности на PPF на вътрешния пазар с изключение на сделки, които се отнасят до трети страни, или на "спешно финансиране", но то ще бъде под контрола на ЕК.

Брюксел постави още и условие e& да изпраща информация за всички бъдещи придобивания, включително и за такива, каквито не могат да бъдат определени като концентрации, за които трябва да бъде уведомена комисията по силата на европейското законодателство за чуждестранното финансиране.

Независим синдик ще следи за изпълненето на ангажиментите на компанията, които според ЕК са достатъчни, за да бъде гарантирано, че няма да има чуждестранно субсидиране на европейския пазар, а Брюксел ще има достатъчно и подходящи механизми, които да следят рискови области.

Този ангажимент за арабския инвеститор ще важи за срок от 10 години. Той може да бъде удължен с още 5 години, ако и двете страни са съгласни, става ясно още от публикацията на ЕК.

Европейското законодателство, ограничаващо субсидиите от трети страни в ЕС, влезе в сила през юли 2023 година. Целта му е да гарантира равни шансове за всички компании на вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 24.09.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още