fallback

Verizon придобива конкурентния телекомуникационен оператор Frontier

Сделката оценява Frontier на 20 млрд. долара, включително дълга

16:33 | 05.09.24 г.

Verizon Communications обяви, че ще придобие конкурентния телекомуникационен оператор Frontier Communications Parent за около 9,59 млрд. долара, докато мобилният гигант от Ню Йорк се опитва да разшири бизнеса си с високоскоростен интернет, пише Bloomberg.

Инвеститорите във Frontier ще получат по 38,50 долара на акция, 37% премия на цената от 28,04 долара, на която книжата приключиха борсовата сесия във вторник – ден преди новината за потенциалната сделка. Сделката оценява базираната в Далас компания на 20 млрд. долара, включително дълга.

Телекомуникационните компании като Verizon трупат активи в сферата на оптичната свързаност, за да добавят капацитет за нарастващото използване на данни от клиентите. Очаква се потокът от данни да нарасне още повече, тъй като все повече компании започват да имплементират изкуствен интелект.

През юли T-Mobile US заяви, че ще инвестира 4,9 млрд. долара в съвместно предприятие с частната инвестиционна компания KKR & Co., за да придобие доставчика на оптични интернет услуги Metronet.

Главният изпълнителен директор на Verizon Ханс Вестберг каза, че поглъщането ще позволи на компанията да ускори предоставянето на широколентови услуги и „да стане по-конкурентоспособна на повече пазари“ в САЩ.

Цената на акциите на Frontier нарасна с 38% в сряда, след като Wall Street Journal първи съобщи, че компаниите водят преговори за сделка. Преди началото на борсовата сесия в четвъртък стойността им спадна с 9,5% до 35,01 долара, под цената от продажбата. Verizon записва ценови ръст от 0,8% на борсата в четвъртък.

Бордовете на Verizon и Frontier са одобрили споразумението, което се очаква да бъде финализирано до 18 месеца, ако акционерите и регулаторите дадат зелена светлина. Verizon също така потвърди годишната си прогноза.

Frontier е започнала вътрешен преглед на бизнеса си по-рано тази година. Компанията е изправена пред натиск от инвеститора активист Jana Partners да подобри възвръщаемостта си. Frontier отчете приходи от продажби за 5,8 млрд. долара през 2023 г., като около 52% от общите приходи са от дейности, свързани с оптичните ѝ продукти.

През 2015 г. Verizon продаде части от бизнеса си в Калифорния, Флорида и Тексас на Frontier за 10,54 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 05.09.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още