fallback

United Group и Eutelsat разработват следващо поколение сателитна телевизия

Eutelsat става единствен доставчик на сателитен капацитет на United Group, като част от стратегията ѝ за консолидация на услугите

15:48 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви, че е завършил следващата стъпка в процеса по обединяването на всички ТВ платформи за сателитна телевизия за крайни клиенти (DTH) в региона. Eutelsat Group беше избран за единствен доставчик на сателитен капацитет, като част от процеса на консолидация.

Очаква се този преход към сателитна телевизия от следващо поколение и един доставчик на сателитен капацитет, с неговите две спътникови позиции, да приключи до края на 2025 г. Консолидацията ще включва също така еднакви приемници (STB) и система за достъп CAS, един размер приемни клиентски антени и една наземна сателитна станция за излъчване на съдържанието.

Този ход ще позволи сателитната телевизия от следващо поколение на United Group да достигне до  аудитория от 40 милиона души чрез Telemach, NOVA, Bulsatcom, VIVACOM, SBB и Total TV в 8 държави - Гърция, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

Консолидацията и реорганизацията на сателитната телевизия на Групата ще ѝ даде възможност да използва нови стандарти и технологии за пренос и компресиране на ТВ каналите, да увеличи броя и качеството им и да даде възможност за предоставяне на иновативни услуги за телевизионните абонати, като например агрегиране на канали.

Желко Батистич, вицепрезидент „Технологии“ на United Group, заяви: „Гордеем се, че издигаме висококачествената ни телевизионна услуга на изцяло ново ниво. Този преход е от решаващо значение, за да достигнем до максимално голяма аудитория на пазарите, на които присъстваме, да предоставим несравнимо богата гама от съдържание и да продължим да развиваме услугите ни от следващо поколение. Радваме се, че си партнираме с Eutelsat, които предлагат възможно най-доброто техническо решение, отговарящо на нашите нужди.“

Лоранс Делпи, президент на видео подразделението на Eutelsat Group, добавя: „За нас е чест, че United Group се довери на Eutelsat за тази важна стратегическа инициатива, използвайки две от нашите водещи сателитни позиции - 16° East и HOTBIRD. С това споразумение надграждаме дългогодишното си сътрудничество с един от ключовите ни клиенти в региона, като в същото време то свидетелства и за продължаващата висока значимост на сателитните комуникации за посрещане на непрекъснато променящите се нужди на нашите клиенти в разпространението на ТВ услуги. Не на последно място потвърждава, че Eutelsat е водещият оператор в региона, достигайки до 7 от всеки 10 домове със сателитно покритие.“

Понастоящем сателитите HOTBIRD достигат до над 130 милиона домакинства в цяла Европа, включително почти всички кабелни мрежи в региона. Освен това спътникът Eutelsat 16A предоставя над 600 телевизионни канала на различни езици на над 25 милиона домакинства в Централна и Източна Европа. С тази консолидация United Group затвърждава ангажимента си за оптимизиране ефективността на операциите си и развитие на услуги от следващо поколение чрез осигуряване на допълнителни сателитни възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 08.08.24 г.
Още от IT и телекомуникации виж още