fallback

За поредна година А1 България е най-големият системен интегратор в страната

Според класацията DigitalK 101 А1 е на първо място по приходи на пазара на системна интеграция и на телекомуникационни услуги за миналата година

14:00 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

За втора поредна година А1 се класира на първо място като най-големият системен интегратор в страната с приходи от 290,7 млн. лева според годишната класация DigitalK 101 на базата на резултатите от 2023 година. Това е 50% ръст спрямо генерираните от ICT проекти и системна интеграция приходи през предходната година.

Класацията на медийната група вече 25 години следи развитието на технологичния сектор, за да представи 100-те най-големи компании в страната. DigitalK 101 поставя А1 начело на пазара на телекомуникационни услуги и на ICT бизнеса в страната, с ръст на общите приходи на годишна база от 17,07%, достигащи до над 1,47 млрд. лева и EBITDA от 594 млн. лева.

Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България, заяви: „Признанието за А1 като най-големия системен интегратор за поредна година доказва нашето технологично лидерство, но не само. Навлизането в нови вертикали като ICT беше стратегия, която взехме преди няколко години, и тя вече осезаемо допринася за развитието ни. Уверено можем да твърдим, че сме не само играч на ICT пазара, с който останалите трябва да се съобразяват, но и лидер, който задава посоката на дигитализацията в страната. Благодарение на доверието на организации от всякакъв мащаб, ние сме в отличната позиция да бъдем близо до бизнеса и да му предлагаме „резултати като услуга“. При решенията открай-докрай клиентите ни могат да разчитат и на най-бързата мобилна и постоянно разширяващата се фиксирана мрежа. Вярвам, че първото място в класацията е повод за гордост и удовлетворение за целия екип на А1, но и стимул да продължаваме устойчивия ръст в името на дигиталната трансформация на бизнеса и обществото.“

Само през последната година А1 е реализирала над 1000 ICT проекта във фирми от различен мащаб в частния и публичния сектор. Предлаганите технологични решения са в сферата на системната интеграция, софтуера като услуга (SaaS), инфраструктурата като услуга (IaaS) и киберсигурност. За нуждите на бизнеса се грижат над 400 сертифицирани експерти с опит в предоставянето на ICT решения, които притежават над 3000 сертификати за различни технологични услуги. Плановете са ICT екипите да се разрастват предвид увеличаващия се обем и мащаб на местните и международни проекти.

Данните в Digitalk 101 са на база на информация, подадена от компаниите, от публични източници и регулаторни органи, както и финансови данни от публикуваните в Търговския регистър отчети. В класацията са включени нефинансови дружества, регистрирани в България, чиято основна дейност е в сферата на информационните и комуникационните технологии. Основният критерий за класиране на фирмите е общият размер на приходите им за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 02.08.24 г.
Още от IT и телекомуникации виж още