fallback

Nokia отчете най-слабите си приходи от 2015 г. насам

Телекомите все още не инвестират достатъчно в 5G мрежи, за да тласнат бизнеса на компанията нагоре

12:13 | 18.07.24 г.

Приходите от продажби на Nokia за второто тримесечие са най-ниските за всички тримесечия от 2015 г. насам и не успяха да изпълнят очакванията на анализаторите, тъй като слабите инвестиции за подобряване на мобилните мрежи продължават да оказват натиск върху пазара на 5G оборудване, пише Bloomberg.

Нетните приходи от продажби са се понижили с 18% до 4,47 млрд. евро през тримесечието спрямо година по-рано, обяви базираната във Финландия компания. Приходите не включват бизнеса ѝ с подводни кабели, които продава. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 4,76 млрд. евро.

Цената на акциите на Nokia се понижи с 9% до 3,26 долара в 10:28 ч. местно време в Хелзинки.

От години Nokia и конкурентът ѝ Ericsson са изправени пред труден пазар на телекомуникационно оборудване с малко признаци, че мобилните оператори ще инвестират много средства в 5G оборудване в скоро време. И двете компании съкратиха хиляди работни места през последната година и опростиха дейността си, за да спестят разходи.

Слабият пазар принуди Nokia да направи големи промени в своето подразделение за мрежова инфраструктура, като заложи на търсенето на изкуствен интелект за центрове за данни с покупката за 2,3 млрд. долара на Infinera миналия месец. Освен това планира да продаде Alcatel Submarine Networks – бизнеса с подводни кабели – на френското правителство.

„Натрупаните поръчки нарастват и това очевидно е фактор“, допринасящ за подобряване на динамиката, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк.

Тримесечните приходи на Nokia са най-ниските от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg

Приходите за периода са най-ниските от четвъртото тримесечие на 2015 г., преди Nokia да придобие Alcatel-Lucent за 10,6 млрд. евро, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба е достигнала 423 млн. долара през тримесечие, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 372 млн. евро. Nokia потвърди отново прогнозата си за печалбата за 2024 г.

Както нетните приходи от продажби, така и оперативната печалба за периода са подкрепени от 150 млн. евро след уреждане на неизпълнен договор с американския телекомуникационен оператор AT&T, обяви Nokia.

Пазарът в Северна Америка показва ранни признаци на възстановяване, коментира Лундмарк по време на разговор с репортери, повтаряйки думите на главния изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм от миналата седмица. Ericsson успя да надвие Nokia за мрежова сделка с AT&T на стойност 14 млрд. долара в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 18.07.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още