fallback

Близо 44% от IT компаниите продължават да наемат служители всеки месец

35% от фирмите дават на служителите си пълна свобода на избор между работа от офиса и вкъщи, показва проучване

13:43 | 01.07.24 г.

Близо 44% от IT компаниите в България продължават да наемат служители всеки месец, показват данни от проучване на компанията за подбор на персонал MiNDS, проведено сред 200 представители на HR отдели на IT компании.

35% от фирмите дават на служителите си пълна свобода на избор между работа от офиса и вкъщи, 25% прилагат балансиран хибриден подход (до 3 дни седмично присъствено), а 23% предпочитат предимно дистанционната работа. Над 40% от участвалите в проучването не отчитат значителна разлика по отношение на продуктивността на хибридния модел.

Сред най-предлаганите социални придобивки на служителите в IT компаниите се очертават гъвкавото работно време и хоумофисът. 84% от HR специалистите предлагат най-често това на служителите си, а 85% предоставят като нефинансов стимул и ваучери за храна.

Сред целите за развитие в областта на човешките ресурси за следващата година компаниите посочват формиране на заплащане съобразно индивидуалните резултати и базирано на умения и производителност (68%). Малко повече от половината анкетирани споделят, че ще се стремят към запазване на текущите придобивки, а 40% отбелязват, че имат за цел да разширят образователните и професионалните обучения за своите служители.

Близо 50% от участниците в проучването посочват, че средната продължителност на престоя на служителите в компанията е от 4 до 6 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 01.07.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още