fallback

Над 40% от най-големите компании за IT услуги у нас са български

Сред останалите най-много са тези с централни офиси в САЩ

15:13 | 19.06.24 г.

Централата на 43% от най-големите компании за IT услуги (IT сървис компании) у нас е в България, показва проучване, направено от екипа на специализираната платформа за IT обяви на компанията DEV.BG. Централните офиси на останалите са в САЩ (17%), Великобритания (9%), Германия и Швейцария (по 7%), Франция и Италия.

Проучването е направено въз основа на регистрираните в платформата 1485 профила на IT работодатели. Близо 27% от тях отбелязват, че работят в сферата на IT услугите, а 54 от всички сървис компании са посочили, че имат над 80 служители в своите IT отдели (общо около 12 хил. специалисти).

Основната част от работодателите в тази класация са с централа в столицата, в Пловдив (34%), Варна (26%), Бургас (12%) и Русе (7%). Малка част от компаниите за IT услуги работят и в други градове – Габрово, Стара Загора, Плевен и Благоевград, Велико Търново, Казанлък, Козлодуй и Девня.

Над една четвърт от посочените компании предоставят само IT услуги на различни организации. Останалите развиват и други дейности като разработване на продукт, внедряване на софтуерни системи и IT консултиране.

83% от компаниите в класацията са на пазара вече повече от 14 години, а някои – и над 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 19.06.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още