fallback

ЕК разследва сделката за покупката на Yettel

Под въпрос е покупката на активи на PPF в четири страни от страна на e&

17:01 | 10.06.24 г.

Брюксел започва първото си антисубсидийно разследване на чуждестранни купувачи на активи от Европейския съюз, като използва новите си правомощия, за да разследва телекомуникационна сделка за милиарди долари, включваща купувач от Обединените арабски емирства, пише Financial Times.

Със затягането на контрола на блока върху задграничните инвестиционни потоци, Европейската комисия тази седмица ще започне официално задълбочено разследване на предложението на e& за придобиване на телекомуникационните активи на чешката група PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Въпреки че точният момент остава неясен, очаква се новината за разследването да бъде обявена още днес, казват трима източници на Financial Times, запознати със случая.

Телекомуникационната група e&, която преди беше известна като Etisalat и е мажоритарна собственост на правителството на Обединените арабски емирства, сключи сделка за 2,2 млрд. евро за закупуване на активите миналия август и предложената сделка получи одобрението от националните регулатори в отделните страни.

Само преди четири месеца Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина на PPF да продаде телеком бизнеса си в тези страни за 2,15 млрд. евро.

Европейската комисия обаче е загрижена, че базираната в Абу Даби компания е получила държавни средства, които смята за несправедливи субсидии, за да завърши сделката. Освен това ЕК поставя под въпрос дали държавното финансиране може да помогне на компанията да изпревари конкурентите си в Европейския съюз, като това потенциално подрива конкуренцията.

За да започне задълбочено разследване от този вид, Комисията трябва да е открила индикации за субсидии, които биха изкривили пазара, казват запознати с разследването.

Очаква се Etisalat да каже, че не е получила държавна подрепа от ОАЕ и не е имало държавни субсидии, които биха подкопали конкурентите на Etisalat, посочват двама от източниците. Etisalat, PPF и ЕК отказват коментар.

Чуждестранните купувачи на активи от ЕС никога досега не са били обект на ограничения, подобно на режима за държавна помощ на блока, който има за цел да контролира обществената подкрепа, така че страните членки да не дават финансови предимства на национални компании.

Регламентът на ЕС за чуждестранните субсидии беше приет миналата година, за да се гарантира, че компаниите извън блока също нямат несправедливо предимство от богати правителства като Китай, когато купуват европейски активи.

Към днешна дата случаите, започнати съгласно режима на чуждестранно субсидиране, са насочени само към китайски компании в ситуации, свързани с наддаване за обществени поръчки или преки субсидии. Разследването Etisalat ще бъде и първият път, когато ЕС използва правомощията си, за да контролира придобиването на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 10.06.24 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още