fallback

Сливането на Intelsat и SES се провали

Двете компании контролират около 40% от пазара на фиксирани сателитни услуги

12:55 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Intelsat SA прекрати преговорите за обединяване с SES SA, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Сливането щеше да създаде сателитен гигант, който да се опълчи на нарастващата конкуренция.

Intelsat не успя да постигне споразумение със SES и основните му акционери, твърдят източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията е лична. Сделката би могла да оцени обединения бизнес на повече от 10 млрд. долара, включително дълга, съобщи Bloomberg News през март. 

Сливането би помогнало на двата оператора да се конкурират успешно на все по-пренаселения пазар. Милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос изстрелват хиляди космически апарати в по-ниски орбити, за да помогнат за покриването на земята с интернет достъп. 

„Intelsat редовно води стратегически разговори с потенциални партньори и не коментира публично съдържанието или резултата от тези дискусии", се казва в изявление на Intelsat, изпратено по електронната поща. Представител на SES не е бил намерен за коментар.

Облигациите на Intelsat на стойност 3 млрд. долара с падеж 2023 г. поевтиняха с повече от 3,75 цента за долар до 91 цента, след като Bloomberg съобщи, че разговорите са се разпаднали, показват данни на Trace за цените на облигациите. 

Имотът на замъка Бетзорф, подарен на SES през 80-те години на миналия век от Великото херцогство Люксембург. Снимка: SES/Bloomberg

SES, чиято пазарна стойност е 2,2 млрд. евро, разкри, че от март води разговори за възможно сливане с Intelsat. Двете компании контролират около 40% от пазара на фиксирани сателитни услуги според предишна оценка на Goldman Sachs Group Inc. 

Депозитарните разписки на SES поевтиняха с 20% тази година на борсата в Париж. Правителството на Люксембург е най-големият акционер на SES и се счита за ключов фактор за постигане на сделка. 

Стив Колар, главен изпълнителен директор на SES, преди това бе наричал космическата индустрия „индустрия с фиксирани разходи", която може да получи огромни финансови ползи от консолидацията. По-рано този месец компанията обяви, че Колар ще се оттегли в края на юни. Руй Пинто, главен директор по технологиите, ще поеме длъжността главен изпълнителен директор до назначаването на постоянен наследник.

През миналата година Intelsat излезе от процедура по несъстоятелност по Глава 11 от американското законодателство, която дава възможност на компанията да опита да се преструктурира, като намали наполовина дълга си от 16 млрд. долара. Компанията е основана през 1964 г. като междуправителствен консорциум и излъчваше първата „разходка“ на Луната, преди да бъде приватизирана през 2001 г. През 2008 г. я купуват фирмите за частен капитал BC Partners и Silver Lake. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 22.06.23 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още