fallback

На прага на индустриалната метавселена

Siemens лансира новото си портфолио за индустрията - Industrial Operations X, част от отворената бизнес платформа Siemens Xcelerator

09:00 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Вече налични и тепърва развиващи се технологии като дигитални близнаци, изкуствен интелект, машинно обучение, разширена реалност, блокчейн, облачни и периферни изчисления ще бъдат градивните елементи на нововъзникващата индустриална метавселена (ИМ). Те ще се слеят, за да създадат мощен интерфейс между реалния и дигиталния свят, който е по-голям от сбора на отделните му части.

Това посочва съвместно проучване на Siemens и водещото технологично издание MIT Technology Review (собственост на Масачузетския технологичен институт – MIT), посветено на развитието и възможностите на индустриалната метавселена. Докладът обединява най-новите изследвания в областта, допълнени с интервюта с водещи експерти, анализатори и бизнес лидери.

В документа се изтъква, че индустриалната метавселена ще революционизира начина, по който работим, но също така ще отключи значителна добавена стойност за бизнеса и обществата. Тя ще позволи на компаниите да изграждат модели, създават протитипи и тестват десетки, стотици, дори милиони вариации на дизайна в реално време, при това в изцяло реалистична, базирана на физически данни среда, още преди да ангажират физически и човешки ресурси с даден проект. По този начин ще бъде отворена вратата към нова ера за цифрово решаване на проблеми от реалния свят.

Цифровите близнаци в основата на ИМ

Сред основните констатации на доклада са:

• Индустриалната метавселена ще обедини дигиталния и реалния свят. Това ще даде възможност за постоянен обмен на информация, данни и решения и ще позволи на индустриите да решават изключително сложни проблеми от реалния свят по цифров път, променяйки начина, по който организациите работят, и отключвайки значителни ползи за обществото.

• Цифровите близнаци ще бъдат основен градивен елемент на метавселената. Следващото поколение дигитални двойници ще бъде фотореалистично, базирано на физически данни, подпомагано от изкуствен интелект и свързано в екосистеми.

• Индустриалната метавселена ще трансформира всички индустрии. Съществуващите в момента цифрови близнаци илюстрират силата и потенциала ѝ да революционизира дизайна, инженеринга, тестването, операциите и обучението.

• Индустриалната метавселена ще окаже влияние и върху ежедневието ни. Тя ще промени начина, по който можем да изживеем физическата среда и това как работим, произвеждаме стоки и пътуваме. Това ще ни помогне да разрешим реални проблеми и ще направим нашия свят по-устойчив.

• Партньорствата ще бъдат от съществено значение. Създаването на индустриалната метавселена ще изисква значително междуиндустриално сътрудничество.

Siemens Xcelerator павира пътя 

Според ABI Research пазарният потенциал на индустриалната метавселена ще достигне около 100 млрд. долара през 2030 г., което представлява десетократно увеличение в сравнение с 2021 г.

Новата отворена цифрова бизнес платформа Siemens Xcelerator ще играе решаваща роля в оползотворяването на потенциала на индустриалната метавселена. „Обединявайки непрекъснато развиващо се портфолио от хардуер, софтуер и услуги, поддържащи интернет на нещата (IoT), разрастваща се мрежа от партньори и гъвкава пазарна платформа, Siemens Xcelerator ще позволи на бизнеси от най-различен мащаб и браншове да култивират и използват потенциала на индустриалната метавселена за свои цели“, убеден е инж. Теодор Маринов, ръководител на направление Дигитални индустрии на Siemens България.

По думите му платформата предоставя несравнима възможност за достъп до всеобхватни, отворени, оперативно съвместими, гъвкави и мащабируеми решения от различни партньори.

Industrial Operations X – краткият път към ИМ

През април на тазгодишния Хановерски панаир Siemens представи новото си отворено и оперативно съвместимо портфолио за автоматизиране и управление на индустриални производства Industrial Operations X. То допълва вече наличните предложения като Building X за сградите и Railigent X за железопътния сектор.

На тазгодишния Хановерски панаир Siemens представи новото си отворено и оперативно съвместимо портфолио за индустрията Industrial Operations X.

Industrial Operations X е решение за производствен инженеринг, изпълнение и оптимизация в новия свят на IT/OT конвергенция. Портфолиото се фокусира върху интегрирането на авангардни ИТ функционалности и доказани софтуерни методи в оперативната среда на автоматизацията. Решения с нисък код, периферни и облачни изчисления, изкуствен интелект (AI) се комбинират с водещи в индустрията технологии за автоматизация и цифрови услуги. Резултатът: заводите и производствените линии стават по-гъвкави и модулни, така че клиентите да могат да реагират на промените с натискането на един бутон.

С пускането на пазара на Industrial Operations X Siemens прави индустриалните производствени процеси по-адаптивни, автономни и устойчиви, така че да могат да реагират бързо на промените.

Едно дигитализирано предприятие, част от Индустрия 4.0, генерира средно 2200 терабайта данни всеки месец. Industrial Operations X дава възможност тези данни да бъдат използвани за практически цели, например чрез прилагане на аналитичните възможности на изкуствения интелект.

Независими проучвания показват, че високото ниво на дигитализация в даден завод може да увеличи производството с до 30 процента. „Със Siemens Xcelerator нашата компания обеща да направи цифровизацията лесна, отворена и гъвкава. Industrial Operation X изпълнява това обещание в света на производството и автоматизацията. Интегрирането на ИТ и софтуерни възможности в цеха ви позволява да създадете изключително гъвкаво и ориентирано към хората производство, способно да отговори на новите изисквания“, изтъква инж. Маринов.

Продуктите, решенията и услугите в Industrial Operations X могат да се комбинират със съществуващите решения за автоматизация на Siemens. Като отворена и оперативно съвместима система тя може да си взаимодейства и с индустриални решения на трети страни.

„Внедрявайки изкуствен интелект в производствените халета, позволяваме на производителите да се възползват от терабайтите данни от системите за автоматизация, които иначе стоят „заключени” в техните фабрики, и в крайна сметка да отключат огромния потенциал на индустриалната метавселена“, убеден е инж. Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 09.05.23 г.
Още от IT и телекомуникации виж още