fallback

Какво е стол за активно седене и колко е опасна поза „скарида“?

Венцислав Тотев от „Столето“ разказва с какво са полезни столовете, на които седиш и се движиш

17:02 | 11.10.24 г.

Свикнали сме да казваме на децата: не се клати на столчето. С нашия стол не им казваме да спрат да се клатят – той запазва правилните физиологични стойки на гръбначния стълб. Това разказа Венцислав Тотев, собственик на семейната компания „Столето“, специализирана в производството на столове и аксесоари за активно седене. Това е и една от компаниите финалисти в конкурса Founders Today на Investor.bg

На този стол детето се опитва да запази баланс, което го предпазва от прегърбвания – т. нар. поза „скарида“, при която човек седи със свитите рамене.

„Столчето не може да се люлее, когато човек е прегърбен и така децата се учат в домашни условия да седят изправени“, разказа той.

Ментор на неговата компания в Founders Today е Силвия Павлова, съосновател на Wooden Spoon. 

„Хубавото е, че вече хората в България започнаха да мислят за своето здраве, да мислят за здравословния начин на живот: стават, закусват здравословно, ходят на фитнес и после – бам!, 9 часа седене в офиса“, каза Тотев. Продуктът, който компанията му предлага, е направен така, че да кара хората да се движат, а при разработването му се допитва до физиотерапевти и ерготерапевти, които му обясняват колко е опасна позата „скарида“.

Компанията му произвежда трапезни столове от над 20 години. Идеята да се насочи към столове за активно седене се появява след обаждане от клиентка, която е поискала стол, който да помага за превенция и предпазване на гръбнака на детето ѝ при седене. Така Тотев започва да прави проучване.

„Оказа се, че пазарът има нужда от нещо точно такова. Когато попитах изявени физиотерапевти и ерготерапевти в България за това как да го задам максимално перфектно, се зарадваха“, каза той.

Снимка: Станислав Стоянов

Тотев разказа, че първоначално фирмата се е опитала да представя столовете в магазинната мрежа, но така клиентът не може да разбере за 5 минути дали съответният стол отговаря на нуждите му. Затова започват да изпращат столовете на клиентите за двудневни проверка и тест.

Тотев посочи, че на Балканите продуктът не е достатъчно разпознаваем, но даде пример със скандинавските държави, където пазарът на този тип продукти се развива.

Той сподели, че през последните месеци е представил стола на две събития, на които е получил добри отзиви от топ световни физиотерапевти и специалисти. Към момента столовете се произвеждат почти изцяло в България, като единственото, което се прави извън страната, са платовете.

Партньори на Founders Today са Уникредит Булбанк, Българска банка за развитие и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Събитието се организира и с подкрепата на The Founder Institute и Интер Експо Център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още