fallback

„Утро България“ – как социалната грижа да излезе от сивата икономика

Компания финалист във Founders Today създава професионална общност от болногледачи

07:36 | 11.10.24 г.

В последните 34 години социалната грижа в България е изцяло непрозрачна, в сивата икономика, със служители без договори, които не плащат данъци и не получават осигуровки, и потребители, които не са сигурни дали наетият ще се появи на следващия ден, за да продължи с грижите за техния близък.

Това е средата, която мотивира създателите на „Утро България“ да създадат дигитална платформа за грижа на възрастните хора у дома. Компанията е един от финалистите на конкурса на Investor.bg Founders Today, а ментор на управителите ѝ по програмата към конкурса е Георги Малчев от агенцията за дигитален маркетинг xplora.bg.

„Ние сме се заели да вкараме целия този бизнес в 21-ви век и за създаването на професионална общност от болногледачи“, разказа Александър Колев, съосновател на „Утро България“, който представи работата на компанията по време на менторска сесия в рамките на събитието Founders Today.

Ако създадем професионална общност от болногледачи, ще дойдат и доволните клиенти, а наетите ще могат да работят с нормално възнаграждение, със социални добавки, в добра работна среда, каза Колев.

Той посочи, че социалното предприемачество има огромна добавена социална и икономическа стойност и огромно поле за иновации.

Проблемът, който компанията решава, е очевиден и на Запад, и у нас – застаряващо население, провалящи се здравни системи – дали заради недостатъчно средства в тях или самото им управление, обясни Колев.

По думите му все повече възрастни хора страдат от социална изолация, а много по-богати международни компании от тяхната хвърлят милиони в изследвания, които намират връзка между социалната изолация на възрастните хора и влошаването на тяхното медицинско състояние.

Георги Малчев (вляво) и Александър Колев. Снимка: Станислав Стоянов

Платформата „Утро България“ въвежда и работа с психотерапевти – не само за хората, за които се полага грижата, но и за техните близки. Той разказа, че платформата му предлага медицинска и здравна информация какво да направи човек за своя близък.

Когато назрее моментът за грижата, това е страхотно предизвикателство и никой не те учи как, посочи Колев. Той отбеляза, че относно това дали да се избере грижа у дома или хоспис, големите макротенденции показват, че извънболничната грижа е най-подходяща и позволява по-бързо възстановяване в комфорта на собствения дом, по-добро следене на състоянието и провеждане на медикаментозни терапии. Той разказа, че компанията му има технология за обработка и анализ на широк обем от данни и биометрика на потребителите си и работи върху алгоритъм за изчисляване на медицинско състояние и риск от падане и нараняване.

„Тази индустрия досега е била напълно непрозрачна и много хора не знаят, че съществуват алтернативи на това да се грижат сами за собствените си близки“, отбеляза той.

Партньори на Founders Today са Уникредит Булбанк, Българска банка за развитие и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Събитието се организира и с подкрепата на The Founder Institute и Интер Експо Център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още