fallback

Рисковите инвеститори в САЩ остават предпазливи въпреки инерцията на фондовите пазари

Въпреки забавянето в сключването на сделки намаляването на лихвите от Федералния резерв може да стимулира активността

09:07 | 10.10.24 г.

Рисковите инвеститори в САЩ остават предпазливи към сключването на сделки на фона на икономическата несигурност, се казва в нов доклад на PitchBook-NVCA от четвъртък. Това подчертава предизвикателствата в сектора въпреки ръстовете на фондовите пазари, пише Ройтерс.

Сделки за около 37,5 млрд. долара са били сключени през третото тримесечие до 30 септември, което е с почти 32% по-ниско спрямо предишните три месеца, се казва в доклада.

Ограничената ликвидност кара инвеститорите да преговарят за по-тежки условия за стартъпите, поради което много от тях отлагат финансирането, докато не се подобрят условията.

Докладът подчертава предизвикателствата в сферата на рисковите инвестиции, и то в момент, когато светлината на прожекторите е насочена върху огромните кръгове на компаниите за изкуствен интелект (AI).

„AI компаниите привличат най-голямо внимание при рисковите инвестиции“, твърди докладът.

Въпреки забавянето в сключването на сделки намаляването на лихвите от Федералния резерв може да стимулира активността.

„Макар че 50 базисни пункта няма да бъдат достатъчни, за да дадат тласък на рисковото инвестиране, това е стъпка в правилната посока“, казва Емили Джън, анализатор на рисковите инвестиции в PitchBook.

Съживяване на пазара на първични публични предлагания (IPO) може допълнително да ускори рисковите сделки, осигурявайки на инвеститорите повече възможности да излязат от инвестициите си.

Извън пазарите за по-дълго

Водещи стартъпи като Stripe, OpenAI и SpaceX избират да останат извън фондовите пазари за по-дълго, предлагайки на служителите ликвидност чрез вторични продажби на дялове вместо навлизане на публичните пазари.

„Вторичните продажби са най-доброто нещо от двата свята. Компаниите могат да останат в частни ръце за по-дълго време, а инвеститорите, които искат ликвидност – да я получат“, казва Джън.

Нарастващата привлекателност на частните активи може да насърчи някои компании да отложат и IPO-тата си, особено ако си подсигурят достатъчно средства от инвеститори на частния пазар.

„Ще настъпи демократизация. Частният пазар ще продължи да се отваря и този нов клас активи ще се запази“, коментира Хау Нъг, ръководител на анализа и инвеститорските решения във Forge Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още