fallback

Павел Лисев: Зад успеха на една идея стои иновативният подход към съществуващ проблем

Една от най-важните предпоставки за развитието на нови бизнеси е наличието на динамична предприемаческа екосистема, коментира изпълнителният директор на Фонд на фондовете

09:44 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Павел Лисев е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонд на фондовете. Той е и един от членовете на журито в конкурса на Investor.bg Founders Today. С него разговаряме за това какво е необходимо за стартирането на успешен бизнес, кои са подводните камъни при развитието му и какво прави една идея успешна.

- Г-н Лисев, кои са благоприятните фактори, които според Вас помагат на новите предприемачи днес да започнат бизнес в България?

Една от най-важните предпоставки е наличието на динамична и взаимообвързана предприемаческа екосистема, в която Фонд на фондовете заема стратегическа роля. Ние подкрепяме иновативни и стартиращи предприятия чрез разнообразни финансови инструменти и програми, които осигуряват необходимите ресурси за растеж и развитие. Освен това в България има множество програми и акселератори, които предлагат менторство и целева подкрепа на предприемачите в най-ранните етапи от тяхното развитие. Благоприятната данъчна среда, развитата дигитална инфраструктура и висококвалифицираният човешки капитал също допринасят за по-лесното стартиране на бизнеси. В допълнение, достъпът до финансиране е значително улеснен през последните години благодарение на инструментите изпълнявани по програми финансирани с европейски средства.

- Кои са трите най-важни неща, които ще гледате внимателно в кандидатурите на младите предприемачи в конкурса Founders Today?

При разглеждането на кандидатурите в конкурса Founders Today ще обърнем специално внимание на няколко основни аспекта. На първо място, ще оценяваме новаторския характер на идеята, която кандидатите представят. За нас е от съществено значение да видим дали тяхната концепция предлага иновативно решение на съществуващ проблем и/или създава нови пазарни възможности. Второ, ще анализираме внимателно състава и функционалното разпределение на екипа, който стои зад идеята. Вярвам, че успехът на всяка бизнес инициатива зависи в голяма степен от способностите, нагласата и отдадеността на хората, които я развиват. Не на последно място, ще разгледаме и пазарния потенциал на предложената идея – дали има възможност за мащабиране и какви конкурентни предимства предлага тя на пазара.

- Кои са подводните камъни, за които трябва да се оглежда предприемач, започнал да изгражда своята компания?

За всеки предприемач, който започва да изгражда своята компания, е изключително важно да направи реална оценка на потенциалните рискови фактори и предизвикателства. Един от основните рискове е недостатъчното проучване на пазара. Повърхностно обследване на пазарното търсене и поведението на целевата аудитория може да доведе до неправилно позициониране на продукта или услугата, което от своя страна ограничава възможностите за успех. Друго сериозно предизвикателство е финансовото управление. Липсата на целесъобразно планиране и контрол върху разходите може да доведе до сериозни финансови затруднения, които в крайна сметка могат да възпрепятстват осъществяването на цялото начинание. Правилното остойностяване на необходимите ресурси за разширяване на операциите също представлява фактор от първостепенно значение.

- Как очаквате да се развие в бъдеще секторът, в който имате дейност?

Предприемачеството, иновационната, научноизследователската и развойна дейност в България затвърждават своята основополагаща роля и очаквам тази тенденция да продължи и в бъдеще. Наблюдаваме повишена активност в прехода към индустриалната и цифрова трансформация, който ще бъде обект на подкрепа от различни механизми и програми, включително и от Фонд на фондовете. Вярвам, че ще видим още по-голямо сътрудничество между академичните среди, частния сектор и публичните институции, което ще създаде благоприятна среда за развитие на нови технологии и бизнес модели.

Очаквам, че с навлизането на нови финансови инструменти, насочени към устойчиво градско развитие, кръгова икономика, дигитализация, технологичен трансфер, България ще има потенциал да се утвърди като регионален лидер в тези ключови области. В бъдеще ще продължим да управляваме на пазарен принцип наличния инструментариум в подкрепа на реалната икономика.

- Какво според Вас прави добрата бизнес идея успешна?

Успехът на една бизнес идея зависи от редица фактори, но според мен най-важното е тя да решава реален проблем или да отговаря на съществуваща потребност. Бизнесът трябва да предложи иновативно решение или продукт, който значително да се отличава от съществуващите алтернативи на пазара и внася “disruptive” елемент. В допълнение, успехът зависи и от способността на екипа да изпълни идеята ефективно и да я мащабира, за да достигне до по-широка аудитория и външни пазари. Идеята сама по себе си не е достатъчна, тя трябва да бъде подкрепена от адаптивен екип, стратегически план за реализация, ресурсна обособеност и структурна определеност, които да се развиват динамично спрямо променящите се макроикономически и пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още