fallback

Revolut вече се оценява на 45 млрд. долара след вторична продажба на акции

Продажбата е позволила на компанията да даде на служителите ликвидност за техните дялове

13:02 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Финтех гигантът Revolut обяви, че вторична продажба на акции, която е позволила на компанията да даде на служителите ликвидност за техните дялове, оценява компанията на 45 млрд. долара, предава Bloomberg.

Новата оценка е по-висока от цената от 33 млрд. долара, която Revolut получи през 2021 г. За разлика от много от конкурентите си във финтех пейзажа, не се е налагало Revolut да набира пари през последните години. Това позволява на компанията да избегне резките спадове в оценката, от което пострадаха много конкуренти, след като високите лихви принудиха инвеститорите да преразгледат подкрепата си за пространството.

Klarna Bank, например, последно беше оценена на 6,7 млрд. долара в кръг на финансиране през 2022 г., което беше доста под оценката от 45,6 млрд. долара, получена от инвеститорите само година по-рано. Базираната в Стокхолм компания също е в начални преговори с инвеститори, за да прецени интереса им към изкупуване на съществуващи акции на компанията на вторичния пазар.

Съобщението на Revolut слага край на процес, при който компанията преговаря с инвеститори за продажба на съществуващи акции за около 500 млн. долара, съобщи Bloomberg News по-рано. Освен това се случва само седмици след като Revolut получи дългоочаквания банков лиценз от британските регулатори.

Кръгът е ръководен от инвеститорите Coatue, D1 Capital Partners и Tiger Global, според изявлението. Morgan Stanley е служила като единствен агент по сделката.

Coatue има „високо ниво на убеденост“ в своята инвестиция в Revolut, каза в изявлението Филип Лафонт, основател и портфолио мениджър на инвестиционния посредник. Главният изпълнителен директор на Revolut Ник Сторонски заяви, че е „доволен“ да предостави на служителите ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още