fallback

Спас Кьосев: Успешният предприемач разбира, че да имаш означава колко стойност си произвел за другите

Целта на стартиращите предприемачи трябва да е да натрупат максимално бързо опит, коментира Chief Visibility Officer на BESCO

15:50 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Наближава едно от най-очакваните събития за стартиращи предприемачи в България Founders Today. До 31 август всяка стартъп или scale-up компания, която иска да представи своя бизнес на голямата трибуна на Founders Today, да прикове вниманието на инвеститорите и да се запознае с едни от най-големите и важни имена в предприемаческата екосистема, може да кандидатства в конкурса ТУК.

Шестимата големи победители ще спечелят медийни пакети за комуникация в Investor Media Group и ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач. Ако имате стартъп, не се колебайте – представете го и кандидатствайте във Founders Today.

Бившият журналист на БНТ и настоящ Chief Visibility Officer на BESCO - Спас Кьосев, който ще бъде един от отговорните оценяващи на всички подадени кандидатури, споделя какви са неговите принципи за успех, парадокси в чудото на успеха и как да разберем „има ли хляб в нас“.

Г-н Кьосев, има ли рецепта за успешен стартъп, или понякога е по-добре предприемачите да се впуснат в нова ниша и да отъпкват сами пътеката си?

Целта на стартиращите предприемачи трябва да е да натрупат максимално бързо опит, знание по проблема, който бизнесът им решава и да опознаят клиентите си.

Това става като пробваш, без да се отказваш, и правиш много на брой малки грешки вместо малко на брой големи грешки. И след като изминеш този път, на помощ идва и вече т.нар. интуиция - да взимаш бързо правилни решения на база на натрупаните данни тип “проба-грешка”.

Как бихте описали днешния успешен предприемач?

Днешният предприемач разчита все повече на инвеститори и има глобални амбиции и клиенти, това прави бизнеса по-чист и коректен към държавата и клиентите. Вече има все по-малко значение кой си и чий си, по-важно е какъв си, какво можеш и дали това, което предлагаш на пазара, е конкурентно в обективна среда. Надявам се и днешният успешен предприемач все повече да разбира, че да имаш означава не колко си взел, а колко стойност си произвел за другите. 

Повечето хора предполагат, че трябва да имат стабилен натрупан капитал, за да имат възможност да стартират свой бизнес – задължително условие ли е, или можем да започнем постепенно и плавно и да финансираме идеите си с доходите, които изкарваме към този момент?

Ако си в сферата на услугите, за начало ти трябва само лаптоп и карта за градския транспорт. Технологиите днес ни дават голямо предимство. Сега всеки стартиращ е свързан с целия свят в реално време - можеш да учиш от лаптопа си всякакви неща безплатно и да срещаш все повече подкрепа от новото поколение български предприемачи, всякаква подкрепа - знание, време, менторство, инвестиция, стига да си се погрижил достатъчно “да има хляб в тебе”.

Ако кажем, че в модата тенденцията се връща към миналото, то със сигурност младите хора днес не са като младежите от миналото, а това неизбежно внася трусове и промени в бизнеса. Какво бихте посъветвали, ако имахте тази възможност, компаниите титани  в света, за да останат успешни и най-вече актуални днес и в близкото бъдеще?

Има един парадокс - чудото на успеха обикновено се случва, когато излезеш извън рамките на нещата. В същото време обаче, когато успеят, компаниите започват да се опитват трескаво да вкарат успеха в рамки, таблици, процеси и инструкции, за да може служителите да го репликират постоянно, машинално и до безкрай. Това може да гарантира устойчивост на компанията, но пък ограничава новаторството и смелите подходи и превръща служителите от създатели в изпълнители. Лично аз вярвам, че инструкциите не създават чудеса, те само могат да опишат и в най-добрия случай могат да репликират някой успех, но със затихваща сила. Компаниите на бъдещето ще трябва да се справят с този парадокс, който създават около живота на служителите си.

Цялото интервю със Спас Кьосев - четете в сайта на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още