fallback

Investor.bg отново търси добрите бизнес идеи и дава шанс на предприемачи

България е лидер на Балканите по предприемаческа екосистема, сочи глобален доклад

15:31 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

За четвърта поредна година Investor.bg провежда конкурса за стартиращи предприемачи Founders Today. Чрез него стартъп и scale-up компании с устойчиви и иновативни бизнес идеи и практики получават шанс да се развият и да спечелят повече популярност.

До 31 август предприемачите могат да кандидатстват за участие в конкурса на сайта Investor Media PRO, съобщи главният редактор на Investor.bg Десислава Попова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

След предварителна селекция жури ще избере шестима победители, които ще получат менторски сесии с вече утвърдени български предприемачи на сцената на Founders Today на 10 октомври.

Победителите получават и пакет за реклама и комуникация в каналите на Investor Media Group.

Финалисти в конкурса от минали години споделят, че той им е вдъхнал увереност и спокойствие, че са на прав път, че не са сами и могат да се справят с предизвикателствата, разказа Попова.

Тази година Founders Today ще бъде още по-полезен за предприемачите, като ще включва и специални обучения Founders Workshops през есента. В рамките на новите обучения утвърдени имена от предприемаческата среда у нас ще се срещнат с настоящи и минали участници в конкурса, за да надградят знанията и опита им. Начало на поредицата ще поставят Силвия Павлова, предприемач и основател на Wooden Spoon, и Георги Малчев, управляващ съдружник в Xplora, с темите „Умения за бизнес преговори“ и „Маркетинг позициониране и комуникация“.

Вече стартира и специална поредица в LinkedIn със съвети от менторите - Founders Share. Очаквайте съвети, трикове и насоки от предприемачи, започнали бизнеса си от нулата и успели да го развият на международно ниво.

Попова коментира още, че стартъп екосистемата в България е динамична, а страната е лидер на Балканите по този показател според доклада Startup Ecosystem Report 2024 на StartupBlink.

В глобален мащаб България напредва с 1 позиция спрямо миналогодишната класация до 37-о място, но същевременно е с 5 позиции назад спрямо 2020 г., отбеляза още тя.

Три български града попадат в доклада – София, Варна и Пловдив. Трябва да се отбележи обаче, че столицата е много по-напред от останалите два града и това показва известна диспропорция в условията за стартъп развитие в тези градове, коментира Попова.

Финансирането за стартъпи у нас е надхвърлило 82 млн. долара през 2023 г. спрямо 18,5 млн. долара през 2020 г., което се случва на фона на спад на рисковото финансиране в Европа и света и е знак за успешното развитие на предприемаческата екосистема у нас, сочат още данни от доклада.

Графика: StartupBlink

Вижте повече за конкурса Founders Today.

Целия разговор гледайте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още