fallback

Стартъпите еднорози през 2024 г.: Настъплението на AI

Съединените щати имат най-много компании еднорози в света

16:39 | 07.08.24 г.

43% от всичките 28 стартъпа, които са достигнали статус еднорог (частна компания с оценка над 1 млрд. долара) през тази година, разработват системи за изкуствен интелект (AI) – генеративен изкуствен интелект, големи езикови модели, или поне активно ги имплементират в основните си продукти и услуги, сочи анализ на BestBrokers. 8 оперират в сферата на финансовите технологии или криптовалутите.

Нови компании еднорози през 2024 г. Графика: Best Brokers

Една от тези компании е Figure, която разработва хуманоидни роботи с общо предназначение. Тя е създадена през 2022 г. и след набирането на капитал в размер на 854 млн. долара от рискови инвестори и бизнес ангели вече е оценена на 2,68 млрд. долара.

Друг интересен AI еднорог е Cognition AI – компания от Сан Франциско, която създава AI софтуер, работещ като софтуерен инженер. Това е изкуствен интелект, който може да програмира и потенциално да разработва нов AI някой ден. Стартъпът е основан през 2023 г., а до този момент е набрал 196 млн. долара. Пазарната му стойност вече достигна 2 млрд. долара.

Perplexity.ai е сред последните компании, които се присъединиха към редиците на AI еднорозите. Компанията, която заплашва монопола на Google в интернет търсачките, набра още 62,7 млн. долара в рамките на четвъртия си кръг на финансиране, като през април 2024 г. надхвърли пазарна оценка от 1 млрд. долара.

Броят на нелистнатите на пазарите еднорози е достигнал 1241 през май тази година, като лидер по пазарна стойност е китайският гигант в социалните мрежи ByteDance. Компанията, която е собственик на TikTok, е следвана от базираната в САЩ компания SpaceX на Илон Мъск, както и от вече прочутата със своя изкуствен интелект OpenAI.

Ето и другите компании, които попадат в списъка с най-високо оценените еднорози към май 2024 г.:

Топ 10 компании еднорози по оценка в света. Графика: BestBrokers

В кои страни има най-много еднорози?

Съединените щати имат най-много компании еднорози в света и това винаги е било така. През 2024 г. САЩ са били дом на над половината от всички стартъпи еднорози – 662. Интересното е, че много от тези компании са създадени от имигранти или родени в чужбина, но по-късно са се преместили в страната.

Съединените щати отговарят за 662 еднорога с обща стойност от над 2,153 трлн. долара. На второ място е Китай със 169 компании еднорози, оценени на 641,7 млрд. долара, а трета е Индия със своите 71 еднорога, оценени на 192,24 млрд. долара.

Кои са местата с най-много компании еднорози в света? Графика: BestBorkers

Наближава едно от най-очакваните събития за стартиращи предприемачи в България Founders Today. До 31 август всяка стартъп или scale-up компания, която иска да представи своя бизнес на голямата трибуна на Founders Today, да прикове вниманието на инвеститорите и да се запознае с едни от най-големите и важни имена в предприемаческата екосистема, може да кандидатства в конкурса ТУК.

Шестимата големи победители ще спечелят медийни пакети за комуникация в Investor Media Group и ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач.

Ако имате стартъп, не се колебайте – представете го и кандидатствайте във Founders Today.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още