fallback

Инвеститорите в САЩ наляха 27,1 млрд. долара в AI стартъпи от април до юни

Рисковите инвеститори променят посланието си и насърчават фирмите, разработващи изкуствен интелект

10:50 | 03.07.24 г. 2

През последните две години много нерентабилни технологични стартъпи свиха разходите си, продадоха се или излязоха от бизнеса, но тези, които се фокусират върху изкуствения интелект (AI), процъфтяват, пише The New York Times.

Сега AI бумът, който започна в края на 2022 г., се превърна в най-силния контрапункт на по-широкото затваряне на стартъпи.

Инвеститорите са вложили 27,1 млрд. долара в стартиращи компании за изкуствен интелект в САЩ от април до юни, което представлява почти половината от цялото финансиране на стартъпи в САЩ през този период, сочат данни на PitchBook. Общо стартъпите в САЩ са събрали 56 млрд. долара, което е с 57% повече спрямо година по-рано и е най-високата тримесечна сума от две години.

През май CoreWeave, доставчик на облачни изчислителни услуги за AI компании, набра 1,1 млрд. долара, последвани от дълг за 7,5 млрд. долара, като е оценен на 19 млрд. долара. Scale AI, доставчик на данни за AI компании, привлече 1 млрд. долара, което я оцени на 13,8 млрд. долара. А основаната от Илон Мъск xAI набра 6 млрд. долара финансиране, като достигна оценка от 24 млрд. долара.

Подобни кръгове на финансиране увеличиха цялостното сключване на сделки в индустрията както по размер на средствата, така и по брой споразумения, твърди Кайл Станфорд, изследовател анализатор в PitchBook.

Активността накара някои рискови инвеститори да променят посланието си. Миналата година Том Ловеро, инвеститор в IVP, прогнозира „масово изчезване“ на стартиращи фирми и ги насърчи да свият разходите си. Миналата седмица той обяви, че тази епоха е към своя край и този път определи момента като „Великото пробуждане“, насърчавайки компаниите да заложат на растежа, особено около изкуствения интелект.

„AI влакът потегля от гарата и трябва да сте в него“, написа той в X.

Спадът при стартъпите започна в началото на 2022 г., когато много губещи пари компании не успяваха да растат толкова бързо, колкото по време на пандемията. Повишаването на лихвените проценти също накара инвеститорите да търсят по-малко инвестиции. За да компенсират намаляващото финансиране, стартиращите фирми съкратиха персонал и свиха амбициите си.

След това в края на 2022 г. OpenAI постави началото на нов бум с пускането на чатбота ChatGPT. Вълнението около технологията на генеративния изкуствен интелект предизвика еуфория около създаването и финансирането на стартъпи.

„Сам Алтман отмени рецесията“, шегува се Сики Чен, основател на стартъпа Runway Financial, имайки предвид главния изпълнителен директор на OpenAI. Чен твърди, че неговата компания, която разработва финансов софтуер, се разраства по-бързо, отколкото иначе би могла, защото “AI може да свърши работата на 1,5 души“.

И все пак дори когато AI носи ефективност, изграждането му е скъпо. Стартиращите компании, фокусирани върху изкуствения интелект, се нуждаят от огромни складове с мощни компютърни чипове и облачно съхранение.

Анализ на 125 AI стартъпа от Kruze Consulting, счетоводна и данъчна консултантска фирма, показва, че компаниите са изразходвали средно 22% от разходите си за компютърни разходи през първите три месеца на годината, което е над два пъти повече от 10-те процента, изразходвани през същия период от софтуерните компании, които не са насочени към изкуствения интелект.

„Нищо чудно, че рисковите инвеститори наливат пари в тези компании“, коментира Хийли Джоунс, вицепрезидент по финансовите стратегии в Kruze. Въпреки че AI стартъпите растат по-бързо от други стартиращи фирми, казва той, „те очевидно се нуждаят от тези пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още