fallback

Revolut се прицелва в оценка от над 40 млрд. долара

Компанията планира продажба на съществуващи акции на стойност около 500 млн. долара

12:23 | 21.06.24 г.

Британската финтех компания Revolut се прицелва в оценка от над 40 млрд. долара с продажба на акции, която ще циментира статута ѝ на най-високо оценявания стартъп в Европа, съобщава Financial Times, позовавайки се на трима запознати източници.

Подкрепената от SoftBank компания работи с Morgan Stanley, за да продаде съществуващи акции на стойност около 500 млн. долара, включително държаните от служители, казват източниците.

Оценка от над 40 млрд. долара би била с поне 20% по-висока от тази за 33 млрд. долара, която Revolut постигна при привличане на финансиране през 2021 г. Тя ще задмине пазарната капитализация на британския кредитор NatWest и френския Societe Generale и ще се равнява на тази на Lloyds Banking Group.

Ако бъде постигната, амбициозната цел ще се противопостави на трудния пазар за европейските финтех групи през последните две години. Оценката на базираната в Стокхолм Klarna – друг изтъкнат финтех, се срина до 6,7 млрд. долара от 46 млрд. долара при кръг от финансиране през 2022 г. Някои инвеститори в рисков капитал оттогава насам намалиха дяловете си в Revolut.

Британският стартъп е изправен и пред несигурност около резултата от молбата за банков лиценз в Обединеното кралство, която първоначално бе подадена преди три години. Банковият лиценз е от ключово значение за финтех компанията, за да стимулира кредитирането и печалбата на най-големия си пазар. Регулаторите обаче се бавят, тъй като Revolut беше разтърсена от проблеми, включително предупреждение от одитори, че не могат напълно да проверят данните за приходите в отчетите ѝ за 2021 г.

Компанията отчете загуба в последния си отложен отчет за 2022 г., тъй като бумът в търговията с криптовалута, който преди това увеличи печалбата ѝ, отслабна. В същото време нарастващите разходи компенсират ползите от по-високите клиентски депозити и по-високите лихви.

Revolut е основана от Николай Сторонски и Влад Яценко през 2015 г. приблизително по същото време като британските необанки Monzo и Starling. Оттогава тя далеч изпреварва конкурентите си по отношение на растежа на клиентите и преследва агресивна международна експанзия.

Revolut има около 40 млн. клиенти в световен мащаб, една трета от които са базирани в Обединеното кралство. Starling и Monzo, които са регулирани като банки, имат по по-малко от 10 млн. клиенти и работят само в Обединеното кралство.

През 2021 г. тя събра 800 млн. долара от инвеститори, включително Vision Fund 2 на SoftBank и Tiger Global Management.

Компанията заяви, че очаква приходите да се повишат до 1,7 млрд. паунда през 2023 г. спрямо 923 млн. паунда през предходната година, с „двуцифрен марж на нетната печалба“.

Финтехът е подкрепен и от инвеститори като TCV, Balderton Capital, Ribbit Capital и Molten Ventures.

Revolut и Morgan Stanley са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още