fallback

Четвъртото издание на Наградите за иновации на ФБТИК събра 130 кандидатури

Пет различни състава на жури оцениха проектите и избраха лауреатите

11:49 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Френско-българската търговска и индустриална камара връчи своите годишни Награди за иновации по време на изискана церемония в София. Вниманието отново беше насочено към иновативните практики и решения, разработени от бизнеса в България, а тази година конкурсът събра 130 кандидатури, от които четири компании и една бизнес личност бяха отличени за техните постижения през изминалата година.

Редица официални гости уважиха събитието - г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, г-н Атанас Пеканов, вицепремиер с ресор управление на европейските средства, Н.Пр. г-н Жоел Мейер, посланик на Франция, както и представители на институциите, партньори и членове.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална Стефан Делайе се обърна към над 270 гости в залата и изрази благодарността си за съвместната работа с институциите.

„Целта на този конкурс е да привлече вниманието към иновативни решения и значими проекти, реализирани от компаниите през 2022 г., година на тежки геополитически и инфлационни кризи. Въпреки трудностите, компаниите демонстрираха устойчивост и ето ни днес по-силни и по-конкурентни“, заяви Стефан Делайе, Председател на УС на ФБТИК.

Всички гости на мероприятието имаха възможността да получат повече информация за номинираните проекти директно от техните създатели в рамките на технологична изложба.

Наградите тази година са разпределени в пет категории: „Иновативен проект“, „Стартъп“, „Корпоративна социална отговорност“, „Биснес личност“ и „Специална награда на журито“.

Наградата за „Иновативен проект“ получи „Vedamo“, платформа за онлайн, хибридно и смесено обучение. В сравнение с други бизнес инструменти VEDAMO е специално създаден за образование. Той има цял набор от функции, специфични за нуждите на учители и ученици.

В категорията „Стартъп“ победител е компанията „LAM'ON“, която произвежда ламиниращи фолиа на био основа и биоразградими опаковъчни фолиа. Иновацията се крие в защитената рецепта и производствения метод, който позволява използване на индустриалните стандартни полимерни екструдери по нов начин.

Компанията „Темида“ получи награда в категорията „Корпоративна и социална отговорност“ заради тяхната ангажираност в сферата на безплатните финансови консултации и безплатни съвети за дълговете на физически лица. Проектът цели да информира хората за рисковете от кредитите, както и да предотвратява свръхзадлъжнялост на физическите лица. Наградата връчи Стефана Здравкова, главен изпълнителен директор на водещата медийна и технологична компания Nova Broadcasting Group, основен медиен партньор на събитието.

Наградата за „Бизнес личност на годината“ получи госпожа Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и Председател на Съвета на жените в бизнеса в България, заради нейния огромен принос към бизнес общността в България.

Конкурсът

Инициативата се организира за четвърта година, като целта ѝ е да даде възможност на компаниите да представят постиженията си за предходната година.

Идеята е в конкурса да вземат участие различни по големина и националности фирми - стартиращи, малки и големи български, френски или международни компании, които извършват своята дейност в България. Номинациите се оценяват по тяхната оригиналност и качество от пет различни състава на жури, всяко от трима души, които определиха предварително критериите за оценяване.

Френско-българската търговска и индустриална камара е организация с нестопанска цел, която обединява над 270 френски, български и международни компании. Камарата е израз на воля от страна на българските и френските предприемачи да обединят сили, с цел да насърчават и развиват двустранните икономически и търговски отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 03.04.23 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още