fallback

Европа отделя 43 млрд. евро обществени средства, за да стане лидер при чиповете

ЕК иска да увеличи повече от два пъти световния пазарен дял на ЕС в производството на полупроводници до 20% до 2030 г.

14:36 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) иска да осигури около 43 млрд. евро публични инвестиции за насърчаване на производството на полупроводници в Европейския съюз. По този начин ще се вземат предпазни мерки, за да се „избегнат бъдещи сътресения за нашата икономика, каквито наблюдаваме в момента при недостига на чипове", обясни във вторник в Брюксел комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Това е и отговорът на ЕК на продължаващия дефицит на микрочипове в индустрията.

С така наречения „Закон за чиповете" (Chips Act) ЕС иска да стане по-малко зависим от Азия в областта на полупроводниците. Към момента те се произвеждат в голяма степен в Тайван, Китай и Южна Корея.

ЕК има за цел да увеличи повече от два пъти световния пазарен дял на ЕС в производството на полупроводници до 20% до 2030 г. На пазар, чийто размер се очаква да се удвои до 2030 г., това означава четирикратно увеличение на производството на полупроводници.

За тази цел ЕК предвижда субсидии в размер на 11 млрд. евро за изследвания в областта на чиповете. Те трябва да дойдат от ЕС и държавите членки. Други над 30 млрд. евро ще дойдат от одобрените от държавите членки субсидии за компаниите в сектора.

Средствата имат за цел да насърчат установяването и на чуждестранни компании. Американският производител на чипове Intel например обяви намерението си да инвестира в Европа. ЕК се надява, че тези публични средства ще доведат до още по-големи частни инвестиции.

Комисията предвижда държавите от ЕС да наблюдават пазара и да съгласуват действията си при сътресения в доставките на електронни компоненти. Предложението ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Комисията отбелязва, че с напредъка на цифровизацията нуждата от електронни части за производството на различните устройства ще расте. ЕК допълва, че достъпът до чипове привлича силни геополитически интереси и засяга възможностите на държавите в областта на производството, икономиката и отбраната.  По време на пандемията в цял свят имаше недостиг на полупроводници, а компаниите от автомобилната промишленост трябваше да намалят или напълно да спрат производството си. Поради значението им за производството на много стоки в технологичния сектор, като например автомобили или смартфони, чиповете все повече се считат за ключова технология. ЕС е засегнат от затрудненията от почти три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
fallback