fallback

Киберсигурността през 2025 г.: Основни предизвикателства и решения

Изкуственият интелект има все по-голямо отражение, както върху механизмите за защита, така и върху атаките в дигиталния свят

09:00 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

С нарастващата технологична зависимост на бизнеса, киберсигурността ще продължи да бъде от ключово значение и през 2025 г. Компаниите трябва да бъдат готови да посрещнат новите заплахи, като адаптират своите стратегии за защита, за да подсигурят устойчивост на основните си бизнес процеси. Експертите по киберсигурност на AMATAS обобщават основните предизвикателства, с които ще се сблъска индустрията през следващата година:

1. Възход на изкуствения интелект (AI)

Изкуственият интелект има все по-голямо отражение, както върху механизмите за защита, така и върху атаките в дигиталния свят. Киберпрестъпниците използват AI изключително успешно, за да усъвършенстват методите си на атака. Добър пример са зачестилите фишинг съобщения, които никога не са били толкова добре таргетирани и изпипани. В отговор компаниите трябва да внедрят AI-базирани решения за киберсигурност, които могат да откриват и предотвратяват такива заплахи в реално време. Интелигентните системи за откриване на аномалии и машинното обучение ще бъдат от съществено значение през следващата година.

2. Ръст в атаките срещу веригата на доставки

Веригите на доставки все по-често се оказват обект на кибератаки. Много бизнеси са в постоянен контакт с различни трети страни. Ако този контакт не е добре подсигурен, то той отваря врати за атаки, които биха могли да компрометират пагубно цялата мрежа. За да се минимизират рисковете, компаниите трябва да въведат по-строги проверки и изисквания към доставчиците и партньорите си, както и да използват многослойни защитни механизми, които осигуряват наблюдение на цялата верига на доставки и процесите обвързани с нея.

3. Преминаване към облачни услуги

С все по-масовото навлизане на облачни технологии, рисковете, свързани с тяхната сигурност, се увеличават. Основните заплахи включват неправилно конфигурирани облачни услуги, недостатъчно управление на достъпа и уязвимости в самите платформи. Защитата на тези услуги изисква цялостен подход, включващ криптиране на данните, двуфакторна автентикация и постоянен мониторинг. Компаниите трябва да се уверят, че партньорите им в облачното пространство също отговарят на строги стандарти за сигурност.

4. Недостиг на специалисти по  киберсигурност

Един от най-сериозните проблеми за бизнеса продължава да бъде недостигът на квалифицирани специалисти в областта на киберсигурността. Много компании са принудени да търсят алтернативни решения като аутсорсинг на киберсигурност чрез услуги като виртуален главен директор по информационна сигурност (vCISO), например. Тези услуги осигуряват експертен надзор и стратегическо управление на киберсигурността без нуждата от постоянен екип на място.

5. Стриктни регулации и глобални стандарти

Регулациите по отношение на киберсигурността продължават да се развиват, като през 2025 г. се очаква нови такива да бъдат въведени в Европа и САЩ. Целта на съответните регулатори е да наложат по-високи и единни стандарти за защита на данните. Добър пример за такава регулация е именно DORA (Digital Operational Resilience Act), която влезе в сила през 2022г., но гратисният период за адаптация на бизнесите приключва на 17 януари 2025 г. Считано от тази дата, регулаторите ще налагат санкции на бизнесите, които са обект на директивата, но не срещат нейните изисквания. 

Заключение

Киберсигурността през 2025 г. ще изисква сериозно стратегическо планиране. Компаниите, които внедрят напредничави решения като AI, облачна сигурност и аутсорсинг на експертни услуги, ще бъдат по-добре подготвени да посрещнат новите предизвикателства и да гарантират дългосрочна сигурност.

AMATAS е част от Ocean Investments - инвестиционен холдинг, чиято бизнес насоченост е фокусирана върху стартъпи на идейна фаза в сферата на сигурността, дигиталното здраве, недвижими имоти, иновации в образованието и храна, чиято цел е да има позитивно, глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 25.10.24 г.
Още от Новини и анализи виж още