fallback

Най-големият производител на потребителски дронове в света съди Пентагона

Китайската DJI е завела дело срещу Министерството на отбраната на САЩ заради присъствието ѝ в „черен“ списък, който я определя като военна компания

10:00 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

SZ DJI Technology Co. е завела дело срещу Министерството на отбраната на САЩ за добавяне на базирания в Шънджън производител на дронове в списък, който го определя като китайска военна компания, съобщава Bloomberg.

Компанията неуспешно се е опитала да обсъди въпроса с Министерството на отбраната повече от 16 месеца, изтъква говорител на най-големия производител на потребителски дронове в света.

„DJI реши, че няма друга алтернатива, освен да потърси подкрепа от федералния съд“, добавя говорителят. „DJI не е собственост и не се контролира от китайската армия, като самото Министерство на отбраната признава, че DJI произвежда потребителски и търговски дронове, а не военни дронове“.

Пентагонът поддържа актуализиран списък с китайски военни компании като част от законодателството за националната отбрана. Мярката има за цел да се противопостави на целта на Пекин да придобие напреднали технологии, разработени от китайски компании, които привидно са за граждански цени.

Законът нарежда на министерството да идентифицира такива компании, действащи пряко или непряко в САЩ. DJI беше добавена за първи път в списъка през 2022 г. и остава в него след актуализация му през януари.

На американски компании е забранено да правят бизнес с китайски фирми от списъка.

Производителят на чипове Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. е сред другите китайски компании, които съдят Пентагона за изтъкване на връзка с китайската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още