fallback

Тръмп: Тим Кук ми звъня, притеснен от глобите в ЕС

Apple не е потвърдила дали между двамата е имало подобен разговор

14:42 | 18.10.24 г. 1

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е получил обаждане от главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук заради опасения относно финансовите санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на производителя на iPhone, предава Ройтерс.

Apple не е отговорила на запитването за потвърждение на автентичността на телефонното обаждане.

През последните години Европейските регулатори започнаха поредица от разследвания на технологични гиганти с цел ограничаване на тяхната власт и осигуряване на равни условия за по-малките конкуренти.

„Преди два-три часа той (Кук) ми се обади“, коментира Тръмп пред подкастъра Патрик Бет-Дейвид. „Той каза, че Европейският съюз тъкмо ги е глобил 15 млрд. долара... След това те бяха глобени от Европейския съюз с още 2 млрд. долара“, добави Тръмп, цитирайки разговора си с Кук.

Миналия месец Apple загуби дългогодишна съдебна битка с ЕС, в резултат на което Apple беше принудена да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия, като част от по-широки мерки. По-рано тази година компанията беше засегната от антимонополна глоба в ЕС от 2 млрд. долара за осуетяване на конкуренцията от страна на играчи в стрийминга на музика чрез ограничения на нейния App Store.

„Тим, първо трябва да бъда избран. ... Но няма да им позволя да се възползват от нашите компании. Това няма да се случи“, цитира Тръмп думите на Кук по време на почти 90-минутното участие в подкаста.

Тръмп и представителката на демократите Камала Харис са в ожесточена надпревара за победа на президентските избори на 5 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още