fallback

SAP детронира ASML като най-високо оценената технологична компания в Европа

Отчетът на нидерландския гигант изтри цели 60 млрд. евро от капитализацията на компанията

12:56 | 16.10.24 г. 1

ASML Holding загуби мястото си на най-високо оценена технологична компания в Европа от софтуерния гигант SAP, след като понижението на прогнозата ѝ доведе до спад на цената на акциите на нидерландската компания, пише Bloomberg.

ASML загуби повече от 60 млрд. евро пазарна капитализация, след като шокира инвеститорите във вторник, като понижи прогнозата си, позовавайки се на забавянето на строителството на заводи за чипове. Освен това отчете само половината от поръчките, които анализаторите очакваха за третото тримесечие.

16-процентният борсов срив се оказа най-големият спад на цената на акциите на ASML от 26 години. Това е сред най-големите изтривания на стойност в Европа, нареждайки се до тези на Nokia и Vodafone Group, когато дотком балонът се спука преди повече от две десетилетия.

SAP изпревари ASML като най-високо оценена европейска технологична компания. Графика: Bloomberg L.P.

Междувременно цената на акциите на SAP е нараснала с 52% от началото на годината, докато компанията печели от растежа на приходите си от облачни услуги, отчасти благодарение на все по-голямото търсене на приложения с изкуствен интелект. Последният път, в който ASML изостана от SAP по пазарна капитализация, беше през 2020 г.

Тази година германската компания обяви план за преструктуриране, като част от усилията си да интегрира изкуствен интелект в софтуера си и да помогне на корпоративните си клиенти да станат по ефективни. SAP ще обяви финансовия си отчет за третото тримесечие в понеделник.

Стойността на книжата на SAP се повиши с 1,1% до 212,15 евро към 10:34 ч. местно време във Франкфурт, което увеличи пазарната ѝ капитализация до 261 млрд. евро.

Цената на акциите на ASML е спаднала с повече от една трета, откакто достигна рекорден връх през юли. Тя беше засегната от перспективата за повече ограничения от страна на САЩ върху бизнеса ѝ в Китай и по-широката слабост в сектора на полупроводниците. Днес цената на книжата е с 5% надолу.

Intel, която е клиент на ASML, съкращава разходите си в рамките на преструктуриране, което включва забавяне на планираните заводи в Германия и Полша, а клиентите на производителите на чипове за памет като Samsung Electronics са по-внимателни с разходите си.

Слабите резултати на ASML бяха подчертани и от това, че компанията погрешно публикува финансовия си отчет ден по-рано от планираното. ASML публикува данните преждевременно „поради техническа грешка“, гласи изявление на компанията. Тя планира да проведе разговор с инвеститорите в 15 ч. днес в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още