fallback

Nvidia яхна силна борсова вълна благодарение на търсенето на чипа Blackwell

Цената на акциите на компанията е близо до рекорда, който достигна през лятото

16:08 | 14.10.24 г.

Цената на акциите на Nvidia се възстановява бързо, след като компанията успя да успокои опасенията на инвеститорите относно забавянето на продуктите и дългосрочните си перспективи за растеж, пише Bloomberg.

Стойността на книжата е нараснала с 11% от началото на месеца и е с по-малко от 1% под рекорда на затваряне, достигнат през юни. Това е втората по представяне акция в индекса S&P 500 тази година.

Скорошната инерция беше набрана, след като главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг каза, че чипът Blackwell на Nvidia „е в пълно производство“ и че търсенето е „безумно“ – коментари, които бяха направени след забавянето на Blackwell заради инженерни проблеми. Въпросното забавяне предизвика разпродажбата, която вече е в миналото. Освен това в доклад от миналата седмица анализатори на Morgan Stanley, които са се срещнали с мениджмънта на компанията, твърдят, че поръчките на Blackwell „са резервирани за около 12 месеца“, с „всички индикации, че бизнесът остава стабилен с много голям хоризонт“.

Цената на акциите на Nvidia е близо до рекорда си. Графика: Bloomberg L.P.

Коментарът потвърждава мнението, че Nvidia все още е предпочитан вариант за инвестиране в изкуствен интелект (AI), особено докато големи компании продължават да са ангажирани със свои AI инициативи. Очаква се например Microsoft да увеличи капиталовите си разходи с близо една трета през фискалната 2025 г. до около 58 млрд. долара, сочи средната прогноза на анализатори, запитани от Bloomberg.

„Имаше въпроси относно въздействието, което забавянето на производството може да има, така че тези новини са успокояващи“, коментира Зехрид Османи, портфолио мениджър в Martin Currie Investment Management.

Отвъд оптимизма за Blackwell, скорошните приходи от продажби на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. показаха, че търсенето на AI е голямо, а кръгът на финансиране на OpenAI ѝ донесе оценка от 157 млрд. долара. Наскоро OpenAI пусна AI модел с възможност за разсъждения – нещо, върху което Alphabet също работи.

Тези събития „съживяват интереса към сферата, а хората наистина се вълнуват от възможностите за използване, базирани на разсъжденията на изкуствения интелект“, коментира Джон Белтън, портфолио мениджър в Gabelli Funds.

Белтън гледа на Nvidia като на основен актив и смята, че AI предлага „постоянен ритъм на търсене“ в продължение на години.

Анализатори очакват приходите на Nvidia да нараснат повече от двойно през настоящата фискална година и да се увеличат с други 44% през следващата, сочат данни, събрани от Bloomberg. Wall Street продължава да увеличава прогнозите си за печалбата и приходите на Nvidia за последното тримесечие.

Силните перспективи за растеж на Nvidia поддържат оценката ѝ, помагайки на биковете да подкрепят аргументите си да продължат да купуват. Компанията се търгува при цена около 37 пъти по-висока очакваната печалба, което е над съотношението на индекса Nasdaq 100, но е под петгодишната му средна стойност и под върха през юни от повече от 44 пъти.

„Nvidia все още изглежда страхотно“, казва Османи от Martin Currie. „Остава наистина в добра позиция да използва AI възможностите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още