fallback

Отношенията на Виетнам с Big Tech са на кръстопът

Страната има потенциала да засили позициите си в технологичния сектор, но трябва да направи някои важни промени

10:33 | 20.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Виетнам може бързо да надрасне ролята си в световната технологична индустрия като привлекателна алтернатива на производството в Китай, пише Катрин Торбек за Bloomberg.

Югоизточната азиатска страна разумно се възползва от тази тенденция, за да увеличи стабилно притока на чуждестранни инвестиции и производствения капацитет за все по-високотехнологични устройства. Но е трудно да си любим доставчик на любимия си доставчик. Годините, в които играеше ролята на „плюс едно“ на технологичния сектор в Китай, доведоха до натоварване на инфраструктурата, а работната сила се бори да не изостане. Множество смени на ръководството и продължаващата битка с корупцията също посяха нова несигурност сред чуждестранния бизнес.

Това, че е толкова зависим от външни инвестиции и износ на технологии, също го прави уязвим на отливите на чуждестранното търсене и нестабилността на търговията. Миналата седмица Световната банка предупреди, че възможностите на Виетнам да играе свързваща роля във веригите за доставки ,на фона на глобалното напрежение, „може да намаляват“.

Страната трябва да се съсредоточи върху себе си, повишавайки уменията на работната сила, подобрявайки инфраструктурата и диверсифицирайки икономиката си, за да се придвижи нагоре по веригата на стойността. Тя може да започне с изискване за повече от отношенията с големи технологични компании.

По-рано този месец страната обяви, че Meta Platforms ще разшири производството на една от най-новите си серии по-евтини очила със смесена реалност във Виетнам. Очаква се този ход да създаде 1000 работни места и „подчертава нарастващото значение на Виетнам в производствената екосистема на Meta“, според Министерството на планирането и инвестициите.

Като част от ангажимента, компанията майка на Facebook ще започне и курс за грамотност, свързана с изкуствения интелект, който ще носи кредити, стартирайки следващата година във Виетнамския национален университет. Правителството трябва да направи повече от това и да задълбочи споделянето на знания и програмите за обучение на своите студенти, в допълнение към простото привличане на работни места в производството.

По-рано тази година Apple обеща да увеличи разходите за своите доставчици във Виетнам, съобщиха държавни медии, а компанията потвърди, че засилва ангажиментите си с неопределена сума. През миналата година броят на доставчиците на производителя на iPhone, опериращи във Виетнам, нарасна, но много от тях са китайски или фирми с чуждестранни инвестиции, които просто са преместили дейността си. Един от начините, по които Виетнам би могъл да промени баланса, е като вземе пример от китайския бизнес от гледна точка на десетилетните му отношения с Apple: да примами компанията да харчи повече за научноизследователска и развойна дейност и инженерно обучение. Това технологичната индустрия да започне да разчита на веригата на доставки в Китай не се случи изведнъж или чрез еднократни политически лостове. То беше в резултат на стратегическо дългосрочно планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 20.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още