fallback

Как Полша стана ключов играч за постигане на полупроводниковия суверенитет на Европа

Инвестициите в чипове, съчетани с продължаващите цифрови и екологични трансформации, имат потенциала да повишат икономическото състояние на страната и региона

07:17 | 14.10.24 г. 1

Глобалният пазар на полупроводници, който се характеризира с циклични скокове в търсенето и периодичен недостиг на доставки, никога не е бил толкова стратегически важен, колкото сега. Тъй като редица индустрии – от автомобилостроенето до изкуствения интелект, имат проблеми с различни етапи от веригата на доставки на полупроводници, уязвимостта на Европа стана крещящо очевидна.

Китай, Тайван и САЩ доминират производството на чипове и зависимостта на Европа от чуждестранни доставчици крие рискове за нейната технологична и икономическа устойчивост, пише Emerging Europe.

В този контекст Полша се очертава като жизненоважен играч в полупроводниковата индустрия, подтикната от последните инвестиции и целенасочена стратегия да се превърне във важен център в глобалната екосистема на сектора.

Глобалният пазар на полупроводници ще се разшири значително през следващите години, като приходите се очаква да достигнат 1 трлн. щатски долара до 2030 г. според McKinsey. Тъй като светът се дигитализира все повече и технологиите от следващо поколение – например електрическите превозни средства и интернет на нещата (IoT) набират сила, търсенето на полупроводници ще скочи рязко.

Европа, със своята силна индустриална база и жажда за технологична самодостатъчност, предприе стъпки за увеличаване на вътрешния производствен капацитет. Законът за чиповете на ЕС има за цел да увеличи дела на Европа в световното производство на полупроводници от 10% на 20% до 2030 г., като 43 милиарда евро са предназначени за тези усилия.

Позиционирането на Полша като център за производство на полупроводници е важна част от тази по-широка европейска амбиция.

Амбициите на Полша в областта на полупроводниците

Превръщането на Полша в ключов играч в полупроводниковата индустрия е методично, включва стратегически инвестиции, държавни стимули и партньорства с големи технологични фирми.

Централното местоположение на страната, добре образованата работна сила и сравнително ниските разходи я правят привлекателна алтернатива за полупроводниковите компании, които искат да установят или разширят своите европейски операции.

Неотдавнашен доклад на консултантската компания Kearney идентифицира Полша като основен играч в екосистемата на полупроводниците, особено в бек-енд сегмента на пазара - опаковане, тестване и сглобяване. „Полша е лидер сред страните и регионите на ЕС“, казва се в доклада, който посочва и Унгария като силен потенциален конкурент в сферата.

Докато първоначалното производство, което включва създаването на силициеви пластини, обикновено привлича най-голямо внимание, бек-енд процесите са също толкова критични. Силата на Полша се крие в способността ѝ да предлага квалифицирана работна ръка и инфраструктура за тези трудоемки процеси на конкурентни цени, което спомага за облекчаване на някои от производствените затруднения в индустрията.

Изследването на Kearney подчертава, че ценностното предложение на Полша се крие в нейната способност да се интегрира в съществуващите европейски вериги на доставка на полупроводници, като предложи мащабируемост. Близостта на страната до ключови европейски пазари позволява производствени възможности точно навреме, което я прави благоприятно място за компании, които се стремят да намалят зависимостта от азиатските вериги за доставки.

Инвестиции в сектора

Полша привлече значителни инвестиции в своя сектор на полупроводниците както от чуждестранни мултинационални компании, така и от местни играчи. През 2023 г. Intel обяви инвестиция от 4,6 млрд. евро за изграждане на завод за сглобяване и тестване на полупроводници във Вроцлав, което е една от най-големите чуждестранни инвестиции в историята на страната.

Решението на Intel е в съответствие с глобалната стратегия на компанията за разширяване на производството и увеличаване на капацитета, за да отговори на нарастващото търсене на усъвършенствани чипове. Същевременно инвестицията осигурява и важен вот на доверие в способностите на Полша.

Изграждането на завода на Intel във Вроцлав, планиран да започне работа през 2027 г., е не само благодат за стремежите на Полша в областта на полупроводниците, но и значителна победа за европейския технологичен сектор. Очаква се съоръжението да създаде 2000 преки работни места и още хиляди в свързани индустрии, което го прави основен двигател на икономическия растеж.

Това е сигнал и за потенциала на Полша да привлече допълнителни високотехнологични инвестиции, които биха могли да позиционират страната като регионален лидер в производството на полупроводници.

Друго забележително развитие е разширяването на базираната в Краков компания Amkor Technology, която е специализирана в изнесено опаковане на полупроводници и тестови услуги. Amkor удвои капацитета си в Полша през последните три години, за да отговори на повишеното търсене от страна на европейски автомобилни и индустриални клиенти.

Успехът на компанията демонстрира нарастващата известност на Полша в този сегмент от индустрията, който е по-малко капиталоемък, но остава критичен за функционирането на веригата на стойността на полупроводниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още