fallback

Руди Фрикеншмид: Бизнесът трябва да внимава с интеграцията на AI, за да контролира данните си

С използването на AI решения, компаниите могат да оптимизират своите бизнес процеси и да увеличат ефективността, коментира ръководителят на дивизия AI за Европа във Fujitsu

14:36 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Темата за изкуствения интелект е особено актуална през последните вече две години. Кое е особено важно в работата с него, как компаниите да се подготвят за внедряването му и кои сектори проявяват най-голям интерес към него - разговаряме с Руди Фрикеншмид, ръководител дивизия AI за Европа във Fujitsu.

- Г-н Фрикеншмид, кое е нещото, което повечето организации не разбират за изкуствения интелект, а смятате, че е важно да знаят?

Много организации не осъзнават, че изкуственият интелект (AI) не е черна кутия, в която не е известно какво се случва, а инструмент, който трябва внимателно да се интегрира и адаптира към специфичните бизнес изисквания на компанията. Важно е да разберем, че AI моделите трябва непрестанно да се обучават и актуализират, за да поддържат своята висока производителност и да могат да се адаптират към промените. Под обучение ние във Fujitsu имаме предвид поддържането на актуална база данни в частен AI, напр. информацията, която компанията притежава и въвежда в езиковия модел и поддържа актуална. Това е и основната идея зад нашето Private GPT решение. Вашите данни са достъпни само от вас във вашия център за данни. Няма облачна услуга и данните не трябва да се трансферират към публично достъпни AI услуги. Имате пълен контрол върху вашите данни и всички съпътстващи разходи. Така адресираме теми, като:

  • Защита на данните и сигурност
  • Проблеми с интелектуалната собственост
  • Разходи
  • Пристрастност, справедливост и етика
  • Контрол
  • Независими доставчици на услуги
  • Предизвикателства, свързани със спазване на законови норми и правила
  • Критични инфраструктури

Опитайте се да отнесете тези точки към публична AI услуга и сравнете с частно AI решение. Определянето на правната рамка ще отнеме много ценно време и в крайна сметка ще бъдете изправени пред решението дали искате да изнесете като външна услуга най-ценния си актив – интелектуалната собственост на вашата компания, вкл. лични данни – и да преминете към променливи разходи. Или да разчитате на доказано, ефективно и готово за внедряване частно GPT решение във вашия център за данни? Решение, до което единствено вие имате достъп и можете прецизно да контролирате нивата на информация, които всеки един служител може да вижда и използва.

С други думи – максимална защита на вашите данни при предвидими и фиксирани разходи. А да си го кажем и направо – Private GPT решенията са много мощни! Лесно могат да се съревновават с производителността на облачно базираните такива. Текущият ни NeMo модел от Mistral и NVIDIA например е обучен с последната технология на 3,072 H100/80GB GPU NVIDIA карти и е многоезичен. Върхово изпълнение! И може да бъде използван на машина с мощен NVIDIA ускорител от най-новите серии.

- Какво е нужно за качествената имплементация на едно корпоративно AI решение? Как компаниите да се подготвят за подобен процес?

Висококачественото внедряване на собствено, частно AI решение изисква задълбочен анализ на бизнес изискванията, избор на подходящи модели с отворен код, интеграцията на RAG технологии и осигуряването на значителен изчислителен ресурс. Компаниите трябва да са подготвени за тези процеси с екип от обучени AI експерти с необходимата експертиза за ръководене и поддръжка на внедряването.

За да бъда честен, това не е никак лесно, особено във времето на недостиг на кадри и умения. В тази връзка, ние във Fujitsu сме изградили висококвалифициран екип от специалисти, който изпълнява всички тези изисквания и е на разположение за нашите клиенти. В комбинация с решение, което може да се използва веднага, т.е. носи стойност от момента на своето внедряване, и има нужните интерфейси и формати за данни, за да осигури успешно внедряване. Включително и интегриране в корпоративната активната директория за прецизен и сигурен контрол на разрешенията за достъп до данни.

- Компаниите от кои сектори проявяват най-голям интерес към Вашите AI решения?

Нашите AI решения са търсени сред редица индустрии, включително производство, правни и финансови услуги, здравеопазване, ритейл, телекоми и т.н. Всяка индустрия има своите специфични изисквания и предизвикателства, а нашите решения могат да се приспособят спрямо нуждите на всеки отделен бизнес. Да бъдем напълно ясни тук – нашият фокус е насочен към малките и средни предприятия и по-конкретно към големия брой средно големи компании от една страна и публичния сектор, формиращ гръбнака на икономиката, от друга. И точно това са сегментите, към които адресираме нашето частно GPT решение и технологии от NVIDIA.

- Може ли AI бизнесът да е устойчив? Как?

Разбира се. AI бизнесът може да бъде устойчив, като се основава на модели с отворен код и изчислителни ресурси на място при самия клиент. Това позволява на компаниите да запазят контрола над техните данни и да минимизират разходите за облачни услуги. Още повече, с използването на AI решения, компаниите могат да оптимизират своите бизнес процеси и да увеличат ефективността, което ще допринесе за по-устойчиви бизнес операции. Но устойчивостта е свързана и с изразходването на енергия и въглеродния отпечатък, който компанията оставя.

GPT решенията често създават проблеми в това отношение, тъй като големите езикови модели изискват наличието на изключително мощни инфраструктури, които са съответно много скъпи и консумират значителни количества енергия. И тъкмо тук се появяваме ние заедно с NVIDIA, когато говорим за частен GPT – клиентите могат да стартират със само една машина благодарение на мощните NVIDIA ускорители и да се разрастват при нужда. Решението се разработва спрямо вашите нужди. А с предстоящите нови архитектури на NVIDIA е гарантирано, че инфраструктурата ще се използва по възможно най-добрия и ефективен начин дори и при нарастващите изисквания.

Не забравяйте – private GPT значително увеличава ефективността на компанията. Без значение дали се отнася например за разработка на софтуер, кол център агенти, които могат да достъпват вътрешната информация на компанията, или пък предоставянето на по-добро обслужване на клиентите, потенциалните спестявания от значителното повишаване на ефективността са почти безгранични. И тук не се самоизтъкваме, а споделяме мнението на нашите клиенти.

- Колко често променяте AI стратегията си предвид бурното развитие на технологията и множеството възможности, които тя предлага?

AI технологиите се развиват непрекъснато и често променяме нашата стратегия, за да сме сигурни, че предоставяме най-актуалните и най-добрите решения. Непрестанно следим AI общностите и последните им разработки на решения с отворен код и внедряваме нови технологии и модели към нашите решения веднага щом бъдат достъпни. Съвместно с NVIDIA имаме солидна основа за използването на мощни модели с отворен код като Mistral/NIDIA NeMo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 11.10.24 г.
Още от Новини и анализи виж още