fallback

Ключов директор на Apple напуска компанията след 26 години в нея

Дан Ричио работи по очилата Vision Pro

09:31 | 10.10.24 г.

Дан Ричио от Apple, който ръководеше навлизането на компанията в производството на очила със смесена реалност, а преди това беше шеф на хардуерния инженеринг, се оттегля, пише Bloomberg.

Ветеранът и вицепрезидент, който се отчита директно пред главния изпълнителен директор Тим Кук, напуска Apple този месец, твърдят източници, запознати със случващото се. На служителите в групата Vision Products на Ричио, която включва няколко хиляди инженери, работещи върху очила и свързани технологии, е казано, че ще бъдат под ръководството на Джон Тернус, хардуерния лидер на Apple.

Майк Рокуел, който стои точно под Ричио в звеното, ще продължи да ръководи групата Vision Products на ежедневна база, допълват източниците, пожелали анонимност, тъй като промените не са обявени официално публично. Говорител на компанията от Купертино, щата Калифорния, е отказал да коментира въпроса.

Оттеглянето на Ричио бележи една от най-значимите промени в мениджърския екип на Apple, въпреки че е била подготвяна от известно време. Преди три години той смени позицията си от старши вицепрезидент на вицепрезидент и напусна 12-членния директорски екип - стъпка към евентуалното му оттегляне.

В сряда Ричио е говорил на събитие в Масачузетския технологичен институт, заявявайки пред студентите, че „прекратява“ кариерата си в Apple. Той твърди, че иска да се включи повече в инженерната програма в университета, наречена на него, включително чрез потенциално преподаване или разработване на учебни материали. Освен това е говорил за раждането на оригиналния iMac, добавяйки, че iPhone X е продуктът, който най-много се гордее, че е създал.

Ричио прекара 26 години в компанията, като през годините беше известен с по-грубия си стил и противоречивите си ходове, но също така нае ключови кадри и насърчи придобивания, които доведоха до създаването на важни нови продукти. По време на работата си в Apple Ричио съблюдаваше някои от най-големите залози на Apple, включително разработването на очилата Vision Pro и неуспешния опит за производство на автомобил.

Откакто се оттегли от най-високия пост в хардуерното инженерство в началото на 2021 г., Ричио ръководи Vision Products Group, или VPG, която включваше работата по Vision Pro. Той беше един от най-големите защитници на устройството и служи като мост между групата и екипа от директори на Apple.

Превръщането на Vision Pro в хит беше трудна битка за Apple. Очилата, които съчетават добавена и вирутална реалност, се сблъскаха с проблеми с теглото, прегряването и високата цена. Те все още се възприемат като трамплин към по-успешни търговски устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още