fallback

Бизнесът губи по 5 трлн. долара годишно от измами

Бизнесът губи около 5% от своите приходи годишно заради измами, каза Кристала Казара от ACFE

13:21 | 09.10.24 г.

Компаниите губят около 5% от своите приходи годишно заради измами. В глобален мащаб става дума за загуби в размер на 5 трлн. долара. Това каза Кристала Казара, вицепрезидент на кипърския офис на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (ACFE), член на образователния комитет на ACFE и главен одитор, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Сред най-разпространените видове измами са тези с обществени поръчки, които от своя страна са свързани с корупцията – много висока в Източна Европа, стана ясно от думите на Казара.

Измамите с обществени поръчки и корупцията са навсякъде, като отговарят за 71% от разследваните случаи на измами с корупция с обществени поръчки в Източна Европа, каза Казара, позовавайки се на годишния доклад на ACFE.

„Не е лесно да се контролира това, защото не е толкова лесно да се идентифицира корупция, подкупи. Никой няма да отиде на среща и да каже, че е приел подкуп“, каза експертът.

Голям е делът и на киберпрестъпленията и т.нар. ransomware (зловреден софтуер, който шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да му плати откуп, за да получи ключ за дешифриране).

Казара отчете и ръст на измамите с онлайн инвестиции, при които хората получават информация за възможност да инвестират в нещо, което изглежда като перфектната инвестиция и потребителите се доверяват и инвестират, като губят пари.

Казара посочи, че чест вид измама е тази с подменен IBAN банков код чрез представяне за друг човек по имейл. Така компанията се оказва подлъгана да нареди плащане на свой сътрудник или подизпълнител чрез почти идентичен мейл с този на реалния човек, но в него е посочена подменена сметка. Според нея е важно фирмите да вземат нужните мерки и да въведат вътрешна система за контрол, за да предотвратят подобни рискове.

Кристала Казара коментира и измамите с платформи за криптовалута, като според нея регулациите в сферата трябва да се увеличат.

„Технологиите се развиват, не можем да минем без тях, но когато използваме технологията за работа и се възползваме от тази нова технология, измамниците също я използват, но за своя полза“, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още