fallback

Samsung няма интерес от отделянето на бизнеса си с производство на чипове за други компании

Големите инвестиции на технологичния гигант в тази област засега не се отплащат

21:00 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Анализаторите казват, че бизнесът на Samsung за проектиране и производство на чипове за други клиенти понася милиарди долари годишни загуби поради слабото търсене и намалява общото представяне на южнокорейската компания, която е най-големият производител на чипове за памет в света.

Анализатори твърдят, че бизнесите на Samsung за дизайн и производство на чипове за други компании понася милиарди долари годишна загуба поради слабото търсене и намалява общото представяне на южнокорейската компания, която е най-големият производител на чипове за памет в света.

Samsung разширява дейността си в областта на проектирането на логически чипове и договорното производство на полупроводници, за да намали зависимостта си от чипове с памет. Логическите чипове се използват за обработка на данни.

През 2019 г. Лий обяви визията си да изпревари тайванската TSMC като най-големия поддоставчик на чипове до 2030 г.

Оттогава компанията направи милиарди долари инвестиции в договорно производство на чипове, изграждане на нови заводи в Южна Корея и Съединените щати. Въпреки това няколко източници, запознати с въпроса, коментират пред Ройтерс, че Samsung не успява да печели големи поръчки от клиенти, за да запълни новия капацитет.

Запитан дали Samsung обмисля отделянето на бизнеса за производство на полупроводници или бизнеса с проектиране на логически чипове, Лий коментира пред информационната агенция: „Имаме апетит да разрастваме бизнеса. Не се интересуваме от отделянето му“.

Лий признава, че Samsung е изправенa пред предизвикателства що се касае до новата фабрика за чипове, която изгражда в Тейлър, Тексас.  „Ситуацията е малко трудна поради променящата се ситуация, изборите“, коментира той.

Лий не разкрива подробности, а Samsung Electronics не желае да коментира повече.

През последните години Южна Корея е основен чуждестранен инвеститор в Съединените щати, привлечена от финансовата подкрепа на Вашингтон за сектори като зелена енергия и чипове. Въпреки това някои компании, включително производителят на батерии за електромобили LG Energy Solution, тази година станаха предпазливи поради потенциални промени в политиката след президентските избори в САЩ през ноември.

През април Samsung измести графика си за проекта до 2026 г., след като по-рано планираше той да бъде извършен до края на 2024 г., и каза, че операциите ще се управляват поетапно в зависимост от клиентското търсене.

Този ход подчертава предизвикателствата, пред които е изправен технологичният гигант в усилията си да изпревари по-големия си конкурент TSMC, сред чиито ключови клиенти се нареждат Apple и Nvidia.

Миналата година Samsung е отчела 3,18 трлн. вона (2,4 млрд. долара) оперативна загуба за бизнеса с производство на чипове за други компании и на този с логически чипове, сочи средна оценка на деветима анализатори.

Компанията не разкрива подробности за представянето на двата бизнеса. Според анализаторите обаче тези звена ще обявят 2,08 трлн. вона загуба за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още