fallback

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето не е само дигитална, а и зелена

Има данни на база, на които да се стъпи, за да се създадат политики от държавата и да имат мотив инвеститорите да участват, коментира основателят на MOVE.BG

22:00 | 07.10.24 г.

Икономиката на бъдещето не е само дигитална, а и зелена. Това обяви в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова, основател на MOVE.BG.

Тя посочи, че в България се създават уникални на световно ниво зелени иновации. Безуханова коментира, че това е и основният извод на първото национално проучване „Зелени решения от България 2024“, съставен от компанията и представен на конференция с участието на организации, участвали в проучването, представители от институциите и експерти. По време на форума е представена и платформата в подкрепа на зелените иновации SCION, на която MOVE.BG е основен партньор.

„Докладът е направен, за да има данни на база, на които да се стъпи, за да се създадат политики от държавата, и да служи мотив за инвеститорите да погледнат на този сегмент“, обясни основателят на MOVE.BG.

Безуханова и нейната организация работят вече четири години по темата за зелената трансформация в България. По нейни думи вече сме свидетели на ефектите и от климатичните промени, а щетите на световно ниво от природните бедствия вследствие на промените в климата се оценяват на над 300 млрд. долара.

 „Зелени решения от България 2024“ се фокусира върху иновативните стартъпи, научните екипи, зелените организации на терен със сериозна експертиза за възстановяването на природата и инвестиционната общност. Резултатите са следните: 42% от стартиращите компании развиват иновативни бизнес решения на световно ниво, а 26% от научните екипи правят разработки на световни иновации“, съобщи основателят на MOVE.BG.

Тя се надява, че това е основание държавата да погледне към тези възможности, които ще трансформират икономиката ни и ще даде авторитет на научната дейност в областта на зелените иновации“, заяви тя.

По думите ѝ стартъпи и научни екипи срещат редица предизвикателства. Близо 40% от компаниите, които развиват зелени иновации са с до трима служители. В България липсват специализирани фондове за зелени решения и на 80% от научните екипи им липсва устойчиво финансиране. Тя е на мнение, че трябва да бъдат създадени такива фондове и те да бъдат интегрирани на паневропейско равнище. Според нея е нужна системна среща на бизнеса и науката.

Попитана защо рисковите инвестиции, на които България е лидер в Централна и Източна Европа, не се насочат към зелените идеи, Саша Безуханова отговори, че това е нов сегмент и в момента инвеститорите в цял свят се учат какви и са ползите и все още има неосъзната възвращаемост от финансовата общност.

Тя отбеляза, че към момента инвеститорите приоритизират технологичните компании, изкуствения интелект и системите за сигурност.

„Ако не разпознаем областта на зелените решения като приоритетна, ефектите в средносрочен план ще бъдат ограничени. Надявам се нашето изследване да окуражи повече инвеститори да погледнат към този сегмент“, добави основателят на MOVE.BG.

За да осъществи връзка между зелените новатори, неправителствените организации, които работят за опазване на околната среда, големите корпорации и инвестиционната общност, е създадена платформата SCION. Безуханова съобщи, че към нея искат да създадат образователна програма и зелен фонд, с които да се осигури бърз достъп до пазара и последващо ускорено развитие.

През миналата седмица Саша Безуханова беше наградена в категорията Lifetime Achievement на наградите Women In Tech Europe на церемония в Брюксел. За приза си тя каза, че цял живот е активист за жените в технологичния сектор и признанието ѝ дава видимост на системните усилия.

Каква е ролята на жените в идващата епоха на автоматизация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още