fallback

6 базови разлики между iPhone 16 и iPhone 15

Една от най-големите разлики между двете поколения е в бутоните

09:57 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Сега, когато имаме последното поколение iPhone на пазара, можем да разгледаме реалните подобрения и да сравним колко от слуховете се оправдаха. Големи ли са промените в базовия модел и дали ще подобрят осезаемо начина на работа с телефона, прочетете нататък.

Бутоните

Една от най-големите разлики между iPhone 16 и iPhone 15 е в бутоните. Този за действия е от лявата страна на телефона, над бутоните, с които ще регулирате силата на звука. Отдясно, под бутона за захранването, има страхотен нов бутон, с който можете да включвате бързо и да контролирате камерата. Вижте всичко за него в следващите редове.

Дисплеят

Дисплеят на новия базов модел запазва досегашните размери и форма, а около него ще видите познатата алуминиева рамка с леко заострени ръбове. Спецификациите му също остават сходни, освен минималната яркост, която е намалена до 0,99 нита, а това прави екрана по-качествен от предходния. Леко са редуцирани и цветната температура, и сивата скала Delta E, които подобряват изображението.

Батерията

IPhone 16 предлага 2 часа повече възпроизвеждане на видео и още толкова повече поточно видео – това не е малка разлика в съвременния технологичен свят. Така можете да получите до 22 часа постоянно гледане на филми и клипове или до 18 часа стрийминг. Новият iPhone също така поддържа безжично зареждане MagSafe до 25 вата с 30-ватов адаптер, докато зареждането MagSafe на iPhone 15 достига 15 вата.

Чипът

Една от най-важните промени в IPhone 16 е новият чип Apple A18 по 3nm технология от второ поколение. За сравнение, iPhone 15 работи с A16 Bionic, а това е скок от цели две поколения в технологиите! Този нов чип е и първият, изграден от нулата специално с цел да бъде подходящ за AI оптимизации.

AI функциите

Apple Intelligence беше ключовият фокус на компанията през последните няколко месеца, така че iPhone 16 дава достъп до всички настоящи функции на AI.

Тази система с изкуствен интелект подобрява способността на iPhone да разбира и обработва личен контекст, предлагайки функции като Visual Intelligence, които могат да разпознават обекти и сцени през камерата и да предоставят подходяща информация, като подробности за ресторант или продукт. Apple Intelligence включва и текстови функции, свързани с приоритетни известия, обобщаване на текст, инструменти за писане в цялата система, аудио транскрипция, създаване на Genmoji, персонализирани предложения и др.

Камерата

Двойната камера е вече с вертикално разположение, но това е само визуална разлика. Истинската новост е в бутона вдясно, който вече споменахме. Той е капацитивен и реагира само на натиск с пръст, тоест не може да се задейства случайно, докато телефонът е в джоба ви. Когато работите с него, той функционира като класически фотоапарат – фокусира обектите, когато го натиснете леко, и едва когато усилите натиска докрай, ще направи снимка или ще стартира запис на видео. Можете да го използвате и подобно на тракпад – една от възможните функции позволява при плъзгане с пръст да увеличавате или намалявате мащаба, да контролирате степента на замъгляване на фона или да сменяте бързо филтрите. Какво ще прави, зависи изцяло от вас, защото приложението на камерата позволява да персонализирате функциите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 04.10.24 г.
Още от Новини и анализи виж още