fallback

Microsoft ще инвестира над 4 млрд. евро в Италия

Инвестицията ще бъде направена в следващите две години

12:05 | 03.10.24 г. 1

Microsoft планира са инвестира 4,3 млрд. евро в рамките на следващите две години, за да подсили облачната си инфраструктурата и изкуствения интелект (AI) в Северна Италия, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Microsoft посочи още, че инвестицията ще бъде най-голямата ѝ в Италия до този момент. Тя ще направи облачния регион ItalyNorth един от най-големите центрове за данни на Microsoft в Европа. Той също така работи като хъб за данни за за Средиземноморския регион и Северна Африка. 

Заместник-председателят и президент на технологичния гигант Брад Смит се е срещнал с премиера Джорджа Мелони в Рим в сряда, обявиха от офиса на министър-председателя в бележка, в която се допълва, че правителството приветства инвестицията, засилваща дигиталната роля на Италия в Средиземноморието.

В понеделник Мелони се срещна с главния изпълнителен директор на американския фонд BlackRock Лари Финк, който пътува до Рим, за да обсъди потенциални инвестиции в центрове за данни и за подкрепа за енергийната инфраструктура.

Миналия месец BlackRock и Microsoft обявиха фонд на стойност 30 млрд. долара за инвестиции във фокусираните в изкуствен интелект центрове за данни, вериги за доставките на AI и източници на енергия, посочвайки, че първо ще се насочат към американския пазар, а след това към страни партньори на САЩ.

 Търсенето на облачни услуги и такива с изкуствен интелект нараства бързо. Фирми в различни сектори - от гейминга до онлайн търговията - диференцират предложенията си чрез интеграцията на персонализирани AI модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още