fallback

Компаниите за чипове следят доставките на кварц след затварянето на мините заради ураган

Добиващите кварц в Северна Каролина спряха дейността си на 26 септември

10:08 | 03.10.24 г.

Глобалните производители на полупроводници следят доставките на кварц с висока чистота - материал от решаващо значение за индустрията - след като ураганът "Хелън" спря производството в две мини в Северна Каролина, които произвеждат по-голямата част от световните доставки, пише Bloomberg.

Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и германската Infineon Technologies заявиха, че следят ситуацията, но не очакват някакво значително въздействие върху дейността си. Южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix също заявиха, че не очакват последици. Достачикът на TSMC Topco Scientific, който преработва кварц, коментира, че извършва преглед на инвентара си и е в тясна връзка с всичките си доставчици.

Въздействието върху глобалния сектор за производство на чипове остава неясно, като се има предвид, че фирмите за полупроводници са умели в складирането на основни компоненти и се очаква операциите в Северна Каролина в крайна сметка да бъдат възобновени. GlobalWafers Co., един от най-големите доставчици на силиций в света за играчи като TSMC, в четвъртък стана поредният, който омаловажи опасенията за непосредствените доставки.

„Нашите доставчици разполагат с достатъчно запаси, за да отговорят на нашите нужди“, посочи тайванската компания. „Веригата за доставки е достатъчно устойчива, за да се справи с временно прекъсване нагоре по веригата. През цялото време се поддържат адекватни запаси и ние не очакваме да има въздействие върху способността ни да изпълняваме поетите поръчки.“

Добиващите кварц в Северна Каролина Sibelco и Quarz Corp. спряха дейността си на 26 септември и казаха, че е твърде рано да се каже кога производството ще бъде обновено. Ураганът "Хелън" удари сериозно тяхната общност, която се бори с наводнения и прекъсвания на електрозахранването и комуникациите. Най-малко 166 души в шест щата загинаха заради бурята.

Мините са близо до Спрус Пайн, малък град на час северно от Ашвил, щата Северна Каролина, който е един от най-важните световни доставчици на кварц. Двете места носят повече от 80% от световните доставки на търговски кварц с висока чистота, посочва BloombergNEF в доклад от миналата година.

Около 20 хил. тона кварц с изключително висока чистота се произвеждат годишно в Спрус Пайн, коментира анализаторът на BNEF Джени Чейс в бележка от вторник. Минералът е важен както за соларната, така и за индустрията за чипове. Чейс допълва, че продължително прекъсване на доставките може да ускори приемането на синтетични алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още