fallback

"Умората от AI" застигна акциите на Microsoft

Книжата на компанията загубиха по-ранния си блясък сред инвеститорите

17:05 | 01.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Microsoft загубиха блясъка си през последните няколко месеца, тъй като някои инвеститори охладняха към търговията с книжа на компании за изкуствен интелект и търсят по-висока стойност другаде в сектора, пише Bloomberg.

Цената на книжата на софтуерната компания нарасна само с 1,3% през последните шест месеца, в сравнение с близо 10% ръст на индекса Nasdaq 100. Цената на акциите е с 8% под историческия си връх, докато борсово търгуван фонд, който проследява софтуерни фирми, затвори с рекорд в понеделник. Слабото представяне се случи, след като Microsoft отчете смесени резултати за последното си тримесечие и тъй като изкуственият интелект (AI) като цяло губи инерция като двигател на поскъпването на акциите.

„Има известна умора от AI, когато става дума за компании като Microsoft, като се има предвид невероятното им развитие“, коментира Невил Джавери, старши фонд мениджър в Allspring Global Investments. Инвеститорите „трябва да видят допълнителни доказателства относно търсенето на AI продукти и услуги, за да се задържи ралито“.

Изоставането на акциите на Microsoft. Графика: Bloomberg

Анализатори от D. A. Davidson също гледат по-предпазливо към Microsoft.

„Конкуренцията до голяма степен застигна Microsoft на AI фронта, което намалява оправданието на текущата висока оценка“, пише анализаторът Гил Лурия в бележка от миналата седмица, визирайки конкурентите в облачния бизнес Amazon.com и Alphabet. Намалената преднина в изкуствения интелект „ще затрудни Microsoft да продължи да се представя добре“, коментира Лурия, понижавайки рейтинга на акциите от покупка до неутрални.

Microsoft се търгува при 31 пъти прогнозираната печалба и почти 11 пъти прогнозираните приходи. Въпреки че и двата коефициента са надолу спрямо скорошните си върхове, те са доста над своите 10-годишни средни стойности. Nasdaq 100 се търгува по-малко от 26 пъти форуърната си печалба и под 5 пъти приходите си от продажби.

Акциите също така бяха неблагоприятно сравнявани с тези на Oracle, която се очерта като популярна алтернатива за инвеститорите в софтуерния бизнес, след като последните ѝ резултати показаха добро представяне в AI. Oracle предлага по-нисък коефициент, търгувайки се 26 пъти прогнозирана печалба, което накара няколко фирми да подобрят оценката си за акциите ѝ през последния месец.

„Oracle е нещо като новото дете, защото е по-скоро в самото начало на кривата на растежа“, коментира Кристофър Уиме, портфолио мениджър в Logan Capital Management. „Повече инвеститори започват да я следят, докато са по-внимателни с Microsoft, фокусирайки се върху растежа на Azure и кога ще има по-голяма възвръщаемост на капиталовите разходи“.

Резултатите на Microsoft разкриха забавяне на бизнеса с изчислителни облаци Azure. Въпреки че показаха растеж, свързан с изкуствения интелект, тези данни бяха по-слаби от очакваното от някои, подчертавайки опасенията дали Microsoft ще получи по-голяма възвръщаемост от инвестицията си в изкуствен интелект.

Дори след по-слаби няколко месеца, акциите на Microsoft остават нагоре с 14% тази година, а скорошното слабо представяне следва ръст от 57% през 2023 г. По-голямата част от Wall Street остава оптимистична, като повече от 94% от анализаторите препоръчват покупка на акциите на Microsoft, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Дългосрочните перспективи на компанията също все още се разглеждат положително. Очаква се приходите да нараснат с 14,5% през фискалната 2025 г. и да се ускорят през следващите няколко години, достигайки темп от 19% до 2028 г. Нетната печалба на акция също се очаква да нарасне с двуцифрен процент през следващите няколко години.

На този фон инвеститори като Джавери от Allspring и Уиме от Logan Capital остават положителни за акциите в дългосрочен план, въпреки краткосрочните предизвикателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още